• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2018.06.25. Hétvége képekben – íjászat és szarvasok

cen_logo_circleIsmét megkésve, de törve nem 🙂 – néhány sor és néhány kép egy hűvös, emlékezetesen szép hétvégéről. Először is először tartottam házi íjászatot. Életemben először próbáltam komolyan íjjal lőni. Nem vagyok hagyományok őrzője, véletlenek sora hozta így, de ezentúl ez lesz az egyik relaxációs gyakorlatom.

Akut gondom, hogy képtelen vagyok kikapcsolódni,

márpedig mostanra létfontosságúvá vált, hogy valamiként én is pihenhessek. Legyen pár dolog, ami lekapcsol a munkáról, írásról, mindenről, legalább pár órára. Máskülönben nem bírom majd a következő hónapok megterhelését annak ellenére sem, hogy mostanában különösen jó formában vagyok. Az íjászat lehet mentsvár, ráadásul fejleszt, erősít – és egy kicsit visszavisz a gyermekkorba, a célba dobálás önfeledt és céltalan korszakába.

szarvasok 1

Sok tapasztalattal és egy vérhólyaggal lettem gazdagabb 🙂 (Fotó: Centauri és tsai.)

Az utolsó posztom a szemközti fenyőerdő kiirtásáról szólt (ITT) – mintha csak erre felelne a táj, íjászat közben épp ez az irtás adott egy vajszínű árnyalatot a délutánnak. Az égen gyönyörű felhők jöttek-mentek, a levegő friss volt, az íjászat és a csapat remek, amikor az irtáson, fényes nappal, legelő szarvasokat pillantottam meg. A fotó nem igazán szép, hisz az irtás kb. 800-1000 méterre van légvonalban, de azért a lényeg látszik. Remek érzés volt úgy “partizni”, hogy közben távcsővel legelésző szarvasokat látunk 🙂 Néhányan talán emlékeztek arra, hogy tavaly is ilyentájt, már nyáron rengeteg szarvas járta a területemet, akikről sok fotót lőttem is (videót pedig ITT). A képen látható szarvasok közül alkonyat után sokan átjárnak hozzám, szóval van rá esély, hogy az idén is lesznek közeli szarvas-fotók.

 
szarvasok

Ha előre néztem: céltábla. Ha oldalra: legelésző szarvasok, délután 2 óra felé 🙂 (Fotó: Centauri)

Úgy egy óra múlva a szarvasok behúzódtak az erdőbe és az íjászat is véget ért. Eljött annak az ideje, hogy a kis emu először jöjjön ki a házikóból a nyílt terepre. Korábban mutattam róla egy videót, az első útjáról, az első sétálásról (ITT). Láthatjátok mekkorát nőtt. Valójában már nem is fióka, mint inkább nyakigláb kis kamasz. A kérdés az volt, hogyan fogadja őt Emma, a nagy emu. A kicsi, hosszas töprengés után, minden kreativitások mozgosítása után a felettébb szellemes, Kis Mú nevet kapta. Szóval az volt a kérdés, hogy kiköltözhet-e Kis Mú az udvarra, lehet-e már szabad járása. Méretét, önállóságát tekintve ennek semmi akadálya. Emma sajnos rosszul fogadta a kicsi megjelenését. Kis Mú állandóan hozzá akart menni, ám Emma nagyon barátságtalan volt, fújt rá, támadta, legalább 7-8 alkalommal kettejük közé kellett állnom, hogy ne tegyen kárt benne. Ez ugye egy 60 kiló körüli madárnál nem is annyira egyszerű feladat. Egy szó, mint száz:  Kis Mú sajnos nem flangálhat még az udvarban. Hogy mi lesz erre a megoldás, még nem tudom, de hamar ki kell találnom valamit. Egy udvaron kívüli tágas karám Emmának, megoldás lehetne – s akkor Kis Mú venné át Emma birodalmát és helyét. Kis Mú egyébként – ha minden igaz – fiú. A terv az, hogy a rég megözvegyült Emma 2 év múlva társra találjon. Kis Mú ugyanis 2-3 év múlva lesz ivarérett hím.

szarvasok 2

Kis Mú 3 hónapos és kb. 120 centi magas – és roppant fürge, és kíváncsi (Fotó: Centauri)

Alkonyat után ránéztem még az irtásra. Visszatértek a szarvasok, de jóval többen, mint délután. Legalább 25-30 legelészett a lassan kizöldülő irtáson, zömmel tehenek és borjaik. A legalul látható tehén mellett ti is jól kivehetően egy kis szarvasborjút láthattok. Most azt remélem, hogy rendszeressé válik a látogatásuk, így vacsoránál, az asztal mellől gyönyörködhetem majd bennük nap mint nap. 🙂

szarvasok 3

Estére már egy kis csorda jutott – van okom panaszra? 🙂 (Fotó: Centauri)

http://https://centauriweb.hu/archiv/erdo-mezo-kert-es-vadon/bucsu-fenyvesektol-klimavaltozas-es-erdo/

 

 

6 Comments:

  1. Kis Mú 🙂 szerintem tök jó név! (:

  2. Ibolya Nagy

    Kis Mú imádni való!💚🌳 A legjobbakat Cen’ és házad népének!😍

  3. Írtam valahol, hogy mesevilágot teremtettél ( lehet nem így írtam) . Bárhogy is folytatódik ez a “mese” ilyen boldog mesealakok sehol nincsenek, és nem is lesznek, mint körülötted vannak.

  4. marsovszki viktória

    De jó ezt olvasni, látni, Cen! ♥ 🙂 🙂

  5. Nagyné Ica

    Üdv Cen’ és régi ismerősök is!

    Hogy Téged idézzelek: ” Akut gondom, hogy képtelen vagyok kikapcsolódni…” Azt hiszem rám is rám férne egy kis kikapcsolódás, de mostanság nem olyan “időket élek.”
    Öröm látni, hogy nálad minden milyen csodás, és ahogy Rajna Edit is írta “mesevilág” vesz körül.
    Azért vigyázz magadra és a legjobbakat neked is! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük