2015 augusztus

2015. augusztus 22. 14:51
facebook-buttonHa most nem kötne le a regény, az erdőben barangolnék gomba után. Őzláb rántva… Az milyen jó! Sebaj. Nyakunkon az ősz, szeptember-októberben, ha minden jól megy, még több gomba lesz, s addigra szabadabban mozoghatok. Várom az őszt, az nekem nyugalmasabb, és ugyanakkor aktívabb is.
(A fotót pár éve készítettem).

2015. augusztus 21. 14:28
facebook-buttonOlvasom éjjel a hírekben, hogy menekültek ostromolnak vonatokat – Jack is mesél ilyesmiről. Bő száz évvel korábban hasonló helyzet alakult ki az Államokban az éhséglázadás idején. Ezrével kóboroltak, csavarogtak a gyermekmunka és a családjaik elől menekülő gyerekek a városokban, az erdőkben és a prérin. Ez a rövid Jákob botja részlet azokról a napokról számol be, amikor Jack először áll be a csavargó kölykök közé. Fogadjátok szeretettel! Cen’ (Megtörtént eset, Jack London beszámolója alapján)
“Egy nap megint csak a folyónál henyéltünk, folyt a beszéd, mint mindig, kiruccanást terveztek a „hegyen” túlra, ahol jobb a klíma, nincs ez a kurva hőség, nincs ez a por, és adakozóbbak a népek, amikor is Bob, a banda feje, rám és a Francia Kölyöknek becézett fiúra célozva azt mondta:
– Senki sem igazi hobó, míg nem kelt át a „hegyen”.
„Hegy” alatt a Sierra Nevadát értették.
Oké, gondoltam, ezen ne múljon. A „szűz” Francia Kölyöknek is ez volt az első kalandja az országúton, alig pár nappal korábban lépett le San Franciscóból, a családjától, szóval hasonló cipőben jártunk. Este 10.20-kor indult a Csendes-óceáni Express kelet felé, élesen emlékszem az időpontra, talán mert borzasztóan izgultam. Francia Kölyök nem kevésbé, ő még annyira sem volt jártas az országúton, mint én, fehér bőrű, törékeny srác volt, sosem verekedett, s nem hogy az országutat, de a saját városát, Friszkót sem ismerte. Én meg úgy éreztem, ha ezt a próbát, amit oly fontosnak tart a banda, kiállom, végérvényesen elszakadok Oaklandtől, a családtól és Mrs. Coolbirth-től. Az egész gyerekkoromat Sacramentóban, a Sierra Nevada nyugati oldalán hagyom, és mire visszaérek, nyoma se marad bennem. Többé nem lesz visszaút. Csak fél szívvel akartam azt a próbát, s hogy végül felszálltam a Csendes-óceáni Expresszre, a kíváncsiságon és a virtuson múlt.
Tizenketten lapítottunk az állomás farakásai között. Bob, a sacramentói banda esze, suttogva magyarázott nekem és a rémült Francia Kölyöknek:
– Figyeljetek rám. Mi megpróbáljuk lekapcsolni a gelettákat. Értitek?
Bólogattunk, de lövésünk nem volt arról, kik a geletták.
– Ti ketten gyengék vagytok – folytatta Bob. – A többi tud vigyázni magára. Hát ha ti ketten elkaptok egy vakperont, nyomás a fedélzetre. Aztán maradjatok odafönn Roseville-Junctionig, ott balhésak a zsaruk, szíjra fűzik az összes snapecet.
Hát ezzel nem nyugtatott meg, de nem lett volna semmi gond, ha nem jön ki az állomásra a rivális banda, voltak vagy negyvenen. Mikor a lassan kigördülő expresszt a takarásból megrohamoztuk, a másik banda oltári ribilliót csapott, a vasutasok felfigyeltek ránk, és megkezdődött a lekapcsolásunk. Én Bob tanácsát követtem, „fedélzetre szálltam”, vagyis a vakperonról felkapaszkodtam a poggyászkocsi tetejére és meglapultam. Épp csak elhelyezkedtem, a vonat csikorogva megállt, a személyzet előrejött, s dühödten rángatták le a vakperonon ragadt társaimat, azok persze nem adták magukat könnyen. Dulakodás támadt, aki tudott, iszkolt, és máshol ugrott fel a vonatra, szegény Francia Kölyök mindig Bobék nyomában, kissé lemaradva, a vonat hol elindult, hol megállt, a geletták anyáztak, és egy szerencsétlen pillanatban Bobék átslisszantak a szerelvény alatt, nyomukban a Francia Kölyök, ám az egyik geletta a sípba fújt, Bobék átértek, a Francia Kölyök nem. Akkorát rándult a szerelvény, hogy majd leestem a tetejéről, épp csak megkapaszkodtam a peremben, sikítottak a kerekek, nyögtek a kocsik, velőtrázó üvöltés a kocsi alól, sípszó, kiabálás, fékezés. Nem győzöm tartani magam, látom, Bobék fejvesztve menekülnek a raktárak mögé, a Füzes irányába, két zsaru utánuk, a geletták meg a szerelvény mellett futkosnak, s végül a vagon alól kihúzzák a Francia Kölyköt, aki egészen kicsi, alig merek lepillantani az állomásra, látom, a Francia Kölyök tényleg egészen rövid, ez nem lehet igaz, nincs meg a lába. Egyik sem. Ömlik a vér, a kölyök magánál van, ordít, a combját markolássza, vérlövellő csonkjaira mered, ő sem érti, hogyan lett ő ilyen rövid kurta töpszli. A geletták a karjánál fogva szánkáztatják a peronon, akár a zsákot, egy másik geletta a vagon alól, mint a kézzel fogott lazacot a folyópartra, kidob egy lábat, és még egyet, a Francia Kölyök lábait, többet nem látok, az arcom a smirglis tetőre préselem, vadul markolom a szegélyt, a körmöm beleváj az esőlécbe, és mire felfognám, mi történt, a vonat elindul Nevadába.

2015. augusztus 17. 19:38
facebook-buttonMINDEN ÁLLAT EGYENLŐ, DE VANNAK EGYENLŐBBEK
70 éve jelent meg George Orwell Állatfarmja.
“A művet Orwell 1943-44-ben írta, amely a háború idején – mivel a Szovjetunió Nagy-Britannia szövetségese volt – nem jelenhetett meg.”
“George Orwell eredeti neve Eric Arthur Blair. Írói nevét (Orwell) egy lakhelyéhez közeli folyóról választotta, amikor 1933-ban kiadta Csavargóként Párizsban, Londonban című könyvét.”
Bővebben az Origón!
http://www.origo.hu/…/kotve-fuzve/20150817-allatfarm-george…

facebook-button2015. augusztus 17. 17:28
Feliratoztam egy fotót

2015. augusztus 17. 15:08
facebook-buttonVégre! Nagy megkönnyebbülés, hogy végre kapok levegőt. A napimádok kitombolhatták magukat, annyit strandolt, napozott mindenki, amennyit csak akart, most már jöjjön a kedvencem, a csöndes, mérsékelt és színes ősz.

2015. augusztus 16. 18:52
facebook-buttonÉHSÉGLÁZADÁS AMERIKÁBAN
“Míg mi elöl lefölöztük az ellátmányt, a vonuló hadsereg néha nélkülözött. A Red Rock nevű hely előtti szakaszon például negyvennyolc órára koszt nélkül maradt, s kiéhezve érkezett meg a hatvan háztartásból álló faluba. Red Rock, követve más helységek példáját, biztonsági bizottságot jelölt ki, amely öt embert számított egy családra. A bizottság megkövült ijedtében, mikor kétezer hobó jelent meg a folyón és csónakok lepték el a partot. Kelly tábornok méltányos férfi volt, nem várta el, hogy hatvan háztartás teremtsen elő kétezer adag ételt, azonfelül a hadseregnek volt pénztára is.
A bizottság azonban bepánikolt. „Ne bátorítsuk a betolakodókat!” – ez volt a jelszó, s amikor Kelly tábornok ennivalót akart venni, a bizottság visszautasította. „Kelly tábornok pénze nem jó itt” – mondták. A tábornok nem sokat hezitált, megfújatta a kürtöket, mire a hadsereg felsorakozott Red Rock határában. A bizottság ott állt s nézte. Kelly tábornok beszéde rövid volt.
– Fiúk – mondta –, mikor ettetek utoljára?
– Tegnapelőtt – kiáltották.
– Éhesek vagytok?
Kétezer torok igenje visszhangzott a levegőben.
Akkor Kelly tábornok a biztonsági bizottsághoz fordult:
– Látják, uraim. Az embereim negyvennyolc órája nem ettek. Ha rászabadítjuk őket a községre, nem vállalok értük felelősséget. Venni akartam ennivalót, de önöknek nem jó a pénzem. Most visszavonom az ajánlatot. Öt percet adok. Vagy leölnek hat ökröt, s adnak négyezer porciót, vagy szabadjára engedem az embereimet. Öt perc, uraim.
(Jákob botja – Jack London beszámolója alapján)
P.S.: Nincs új a Nap alatt.

facebook-buttonMI MOTIVÁL EGY ÍRÓT?
Az utolsók között gondolnék a rivalizációra, de Franzen szerint az is ösztökélhet. Szép, ahogy halott vetélytársára, íróbarátjára emlékezik.
“Egy másik motiváló erő is szóba kerül a beszélgetés végén: a baráti rivalizáció, amely Franzent saját bevallása szerint egyre jobb íróvá tette. Ebben a versenyben legjobb barátja, a 2008-ban öngyilkosságot elkövető David Forster Wallace volt a partnere, akivel minden írásukat megmutatták egymásnak és mindig jobbak akartak lenni a másiknál. „A rivalizálás jó dolog, mert szerintem az ember olyanokkal tud igazán versenyezni, akiket szeret. Nagyon szerettem Davidet és iszonyúan hiányzik. Az utolsó nagy versenyünk a Javítások volt, miután meghalt, úgy gondoltam, ideje befejezni a könyvet. Haragudtam azokra, akik David halála után kiáltották ki őt a legnagyobb amerikai írónak, előtte pedig le se bagózták a könyveit. Ez a harag táplálta akkor a munkámat. Most már sokkal nehezebb úgy írni, hogy nincs többé egy igaz íróbarát, akivel versenyezni tudnék.”
Forrás: Litera
A fotón David Forster Wallace
facebook-button“A NAGYREGÉNY VISSZATÉR”
De nagyon jó, izgalmas cikk az amerikai irodalom állásáról!!
Almási Miklós a NOL.HU-n. A cikk nem idei, de talán sokan nem olvasták még. Egyébként is, bennem azt a benyomást keltette, hogy ezt ma hajnalban írták, annyira friss. Csakugyan az amerikai irodalom ma a világirodalom éllovasa? Mindenesetre úgy tűnik, bátrabban reagál az elmúlt évtizedek radikális változásaira, mint az európai irodalom, én ezt nem tudom megítélni, de hajlok rá, hogy egyetértsek a cikkíróval. Európát “ezer éve” mondják öreg kontinensnek. Talán tényleg az, s az utóbbi száz évben sem fiatalodott, Amerikában viszont mintha lenne még erő, történelmi távlatokban nézve épp az imént törte fel az ugart – a prérit -, bő száz éve. Amerika még oly fiatal… Néha nagy arcú, pökhendi és flegma, gyakran téved, hőzöng, még gyakrabban következetlen, egy szóval, tipikus kamasz, gyakran én sem tudom, mihez kezdjek vele, vannak pillanatai, amikor legszívesebben felképelném, máskor meg magamhoz ölelném, de bármi van is, nem vitás, hogy erő, élet van benne. Potenciál. Míg Európa, szegény, már alig hall, alig lát, bár mond még egy-egy bölcsességet, amikor új infúziót kötnek be neki és ágytálat csúsztatnak alá.
http://nol.hu/…/20130826-a_nagyregeny_visszaterese_es_a_mai…

2015. augusztus 14. 11:20
facebook-buttonNemrégiben olvashattuk a Magvető Kiadó facebook oldalán, hogy Krasznahorkai amerikai ösztöndíjjal Melville, a Moby Dick szerzőjének életéről ír regényt. Ezúttal a Könyves Blog adja hírül, hogy Truman Capote és Harper Lee gyermekkori barátsága ihletett egy ifjúsági regényt.
“A két gyerek akkor találkozott először, amikor a kis Capote az alabamai Monroeville-be, Harper Lee szülővárosába költözött valamikor a húszas években. Lee elég fiús volt, emiatt a vele egyidős lányokkal nem nagyon találta meg a közös hangot, Capote pedig tartott a fiúktól, így hamar egymásra találtak, a lány pedig Capote védelmezője lett. Az ifjúsági regény ötlete a Capote című film nézése közben ötlött fel Neriben, aki szerint a két író valós élete egyszerre elképesztő és vicces, szomorú és egyben nagyon is emberi.”
http://konyves.blog.hu/…/harper_lee_es_truman_capote_egy_ti…

2015. augusztus 13. 18:12
facebook-buttonELSŐKÖTETES SZERZŐK FIGYELEM!
Itt egy rokonszenves kezdeményezés a fiatal, első kötetes szerzők támogatására. Tudjuk, hogy sokan írnak nálunk, bár nem érjük el Izland szintjét, ugyanis ott a legtöbb az “egy főre eső író”, de azért mi sem szűkölködünk. Viszont a lehetőségeink korlátosak, főként a kezdő, első kötetes szerzők lehetőségei. A Margó-díj létrehozói is erre gondolhattak. Kedves, lelkes, tehetséges szerző, szerintem próbáld meg! És osszátok, hogy eljusson más első kötetesekhez is.
http://konyves.blog.hu/…/meg_nehany_napig_lehet_nevezni_a_m…

2015. augusztus 12. 23:29
facebook-buttonHa teheted, menj ki te is, én már láttam vagy 10, igen szép, füstcsíkot húzó hullócsillagot!
http://www.atv.hu/…/20150812-ma-ejszaka-varhato-a-leglatvan…

2015. augusztus 12. 16:22
facebook-buttonSHAKESPEARE FÜVEZETT ÍRÁS KÖZBEN?
A The Independent szerint kannabisz-nyomokat mutattak ki a Shakespeare kertjében talált pipákban. A 76. szonettben pedig maga Shakespeare említ füvezést. Olvassátok el a magyar összefoglalót! Bárhogy írt is, jó csóka volt, zseniális író, és állítólag minden hájjal megkent lókereskedő.
Erről a The Telegraph-ban: http://www.telegraph.co.uk/…/Cannabis-discovered-in-tobacco…
http://www.hirado.hu/…/…/09/kannabisz-shakespeare-kertjeben/

2015. augusztus 11. 10:17
facebook-buttonEGY ÍRÓNAK KÖSZÖNHETJÜK A SZÖRFÖZÉST
Hőség = tenger. Tenger = szörf. Szörf = Jack London.
Bár a hullámok meglovaglását egy szál deszkával csupán elleste a bennszülöttektől, ám ő népszerűsítette Amerikában, ahonnan később elterjedt az egész világon. Ha figyelembe vesszük, hogy a szörf mintájára jött létre a snowboard, jó szívvel gondolhatnak a snowboardosok is Jack Londonra.

facebook-button2015.08.10. “Ahol minden változik, a szem nem találhat biztos pontot, alattad a tenger, fölötted az ég, ott pokoli fontos minden közös emlék, máskülönben még átitat az érzés, hogy nincs fogódzó és ebbe rövid úton beleőrülsz. Tartani az irányt az óceánon egészen más, mint a szárazon, szögpercnyi eltérés és sosem érsz célba, és ha egyszer az életed múlik a pontosságon, egy hajó balsorsáról sem fecseghetsz bármit. Kerülje meg a történet a Földet százszor, kereknek és pontosnak kell maradnia, hogy a végtelenek közé vetett, védtelen matróz megőrizhesse emberi formáját.” (Jákob botja)
Az óceán nem szelídül.
https://www.youtube.com/watch?v=AzULyCYA8a8
2015. augusztus 10. 14:36
2015.08.07.
AZ ÍRÓ TÉMAVÁLASZTÁSA – AZ ÍRÓ, MINT TÉMA
Izgalmas hírt olvastam a Magvető Kiadó oldalán.
“Krasznahorkai László a New York Public Library/Cullman Center vendége lesz szeptembertől jövő májusig. Az ösztöndíjra 28 országból 349 író és tudós jelentkezett, összesen tizenöten nyerték el az ösztöndíjat. Krasznahorkai László egy Herman Melville-ről szóló regényen dolgozik majd.”
Talán “van valami a levegőben”? Az idén jelent meg Spiró Diavolinája Gorkij életéről, én Jack London életéből dolgozok (bár a Diavolinával ellentétben a Jákob botja legalább fele részt fikció), és most itt van Krasznahorkai Melville-regénye. Számomra ez két szempontból is különösen izgalmas. Egyrészt a Jákob botja szerint épp Melville hatása a meghatározó az ifjú Jack London életében. Sokat idézi, jó pár konfliktusa adódik a Moby Dick iránti rajongásából és voltaképp Melville-nek köszönhetően lesz író. Tengerész-, kalózéletének is a Moby Dick az alapja. Másrészt Jack épp azt a részt idézi Melville-től a legnagyobb terjedelemben, ami a témaválasztás nehézségeiről beszél:
“Az ember gyakran hall írókról, akik tárgyukkal együtt emelkednek és dagadnak, noha tárgyuk köznapi. Mi történik hát velem, aki a leviatánról írok? Kézírásom öntudatlanul plakátbetűkké növekszik. Adjatok nekem kondorkeselyű szárnyából készült tollat! Adjátok a Vezúv kráterét tintatartónak! Barátaim fogjátok meg a karomat! Mert pusztán azáltal, hogy leírom gondolataimat e leviatánról, elfáradok, és csaknem összerogyok széles és átfogó lendületüktől, ami mintha magában akarná foglalni a tudományok minden körét, a bálnák minden nemzedékét, embereket és masztodonokat, múltat és jelent, s idehozni a földi birodalom forgó körképeit, s az egész világegyetemet, nem feledkezvén meg külvárosairól sem. Íme, ilyen felemelő és megnövesztő hatása van egy nagy és tágas témának! Hozzánövünk a terjedelméhez. Ha az ember hatalmas könyvet akar alkotni, hatalmas témát kell választania. Nem lehet nagy és maradandó kötetet írni a bolháról, bár sokan megpróbálták már.”
(Herman Melville: Moby Dick)
Herman Melville valóban hatalmas téma.
Leviatán az írók között.

Centauri Herman Melville Krasznahorkai


2015.08.03.
Jó reggelt, szép napot! Kánikula jön megint. Ennek fényében, s Jack London mintájára tervezek. Ő szívesen dolgozott a szabadban. Ezt célzom meg én is a hét végére. Most még szobában, gépen dolgozok, de legkésőbb szombat-vasárnapra Jack London-féle pozíciót veszek fel. Mi sem könnyebb, csak némi árnyék, egy háromszáz oldalas kinyomtatott kézirat, és egy ceruza kell hozzá.



centauri jack london szieszta


2015.08.02.
A napokban új könyveket bújtam a készülő regényhez (Jákob botja). Ezekben a könyvekben sok szó esett lovas emberekről, főként indiánokról, így aztán kedvem támadt lecserélni a kissé komor Saint-Exupéry képet erre a körülbelül hét-nyolc éve készített ló-tanulmányomra. Sok szeretettel mindenkinek, aki a tágas tereket, friss levegőt vagy a lovakat szereti. Válasszatok közülük kedvencet! Nem könnyű… Centauri



Centauri lótanulmány

Fotó: Centauri

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!
  San Francisco, 1890-es évek. Egy fiatal fiú megelégeli a családi ház nyomasztó világát és a polgári társadalom kilátástalan körülményeit, és a kalandot választja: a tapasztalás útját. A csavargás és a matrózélet, a szenvedély és a szerelem teszi őt felnőtté. Centauri előző könyvében már bebizonyította, hogy tud letehetetlen nagyregényt írni: a témájában is a Jégvágóhoz kapcsolódó Jákob botja pedig egy minden eddiginél varázslatosabb utazásra hívja olvasóját az emberi természet kiszámíthatatlan tájaira. A kaleidoszkópszerű elbeszélés egyszerre olvasható fejlődésregénynek, családregénynek, kaland- vagy épp szerelmi történetnek. Bár az események és a karakterek néhol felidézik Jack London élettörténetét, ez a könyv mégsem róla szól, hanem arról, hogyan lehet Jack Londonná válni.

  ÚJ ROVAT!! - TABOOK (1. rész): MIÉRT NEM FELESLEGES A LEXIKÁLIS TUDÁS?: "Nem mindegy, hogy egyetlen új infó durván félmillióval, vagy durván 50 millióval növeli az elme lehetőségeit." 2020.08.11. 16:28

  ÚJ ROVAT!! - TABOOK (1. rész): MIÉRT NEM FELESLEGES A LEXIKÁLIS TUDÁS?:
  "A felvett információk nem feltétlenül, nem törvényszerűen kapcsolódnak össze hálózattá, nem válnak egy szupersztráda részeivé automatikusan. Ilyen robbanások kezelése egy szint felett többlet képességeket igényel, alighanem ezt nevezzük zsenialitásnak. Gyakori az is, hogy bármennyi infó jut is be az agyba, azok fragmentumok lesznek."

  LEGSZEBB EMLÉKEIM - AZ ÖREG, AKIT ÖREGNEK HÍVTAK: "Csodálkoztam, hogy ellenvetés nélkül hagyták elmenni. Nem is várt egy percet sem. Az utolsó mondat után fogta magát és egyszerűen kisétált az ajtón." 2020.04.18.

  LEGSZEBB EMLÉKEIM - AZ ÖREG, AKIT ÖREGNEK HÍVTAK:
  Valójában nem is volt a tanárom. Egy tudós ember volt „csak”, egy geológus, paleontológus, egy folyton töprengő, agyaló, kombináló ember. Termetre meg egy medve. Egy lassú, dörmögő, tekintélyes nagy medve. Ismerte a vadakat, a madarakat, de nem volt olyasmi, ami ne érdekelte volna. Talán a hülyeség – az talán hidegen hagyta. Nyugodt ember volt. Amolyan ősapa. Mindenki apja vagy mindenki nagyapja. Sokan jártak hozzá, az ő kicsi, fenyőkkel övezett házába, fiatalok."

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN: "„Ezer éve” ígértem egy cikket egy olyan jelenségről, amiről magyarul nem találni semmit, holott méltó volna a világhírre." 2020.08.08. 13:18

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN:
  "Az amerikai kontinens nyugati partjainál és az USA északi illetve Kanada délinyugati részén, ahonnan a nyugati partokat követve, többek között Kaliforniát érintve Dél-Amerikába vonul. Néhány éve meghökkentő gyülekezésük alakult ki az Oregon állambeli Portland egyik általános iskolájánál. Azon túl, hogy amit ezek a fecskék művelnek, egészen elképesztő, számos tanulsággal is szolgálhat a számunkra. De először nézzünk egy felvételt, hogy lássuk, miről van szó. Először olyasmit látunk, amit seregélycsapatoktól is „megszokhattunk”; éjszakai beszállás előtti, csapatos légiparádét. "

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.
  "Hatalmas sanszot hagytunk ki ezekben a hónapokban. Épp a világjárvány adott nekünk lehetőséget arra, hogy egy alapvetően elhibázott pályáról letérjünk, de ez nem történt meg. És nem fog megtörténni már. Azt is állítom, hogy ezután jöhet bármi, nem fog történni semmi, az ember, a Homo sapiens elvesztette képességét, hogy saját sorsának kovácsa legyen."
 • MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA

  MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA
  "„Fiatal lányként nagy bajba kerültem. 1966 nyarán lefeküdtem egy fiúval, aki még nálam is éretlenebb volt, és azonnal teherbe estem. (…) Kirúgtak a főiskoláról. (…) A terhességem előrehaladtával máshol kellett menedéket keresnem. A szomszédok úgy viselkedtek, mintha a szüleim bűnözőt rejtegetnének. Kissé délebbre, a tengerparton találtam magamnak egy pótcsaládot (…) Fegyelmezett, mégis meghitt családi életük a bioételeken, a klasszikus zenén és a művészeten nyugodott. (…) Vasárnaponként elsétáltam egy kihalt tengerparti kávéházba, ahol kávét és fánkot reggeliztem – egyiket sem nézték volna jó szemmel az egészséges ételek uralta háztartásban. (…) Mivel nem voltam férjnél, az ápolónők kegyetlenül bántak velem, órákig hagytak szenvedni az asztalon… (…) Drakula lányának neveztek (… ) Bár a karom üres volt és sírtam, a gyermekem életben maradt és jó kezekbe került. (…) Örökbe adtam egy jómódú és művelt családba."

  HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA

  HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA
  "Centauri, a “titokzatos író” nem az Államokban él, első regénye mégis egy hamisítatlan, modern amerikai nagyregény. Hátborzongató balesetek, merényletek, agyműtétek, kocsmázások, válságok, és szerelmi csalódások jelölik ki az ifjú Dan Coolbirth útját, hogy aztán a nálánál jóval idősebb Angelicával folytatott románcát egy kettős gyilkosság szakítsa meg. Ekkor elkezdődik a road movie, Dan Kaliforniából észak felé, Montanába menekül, ahol a vad szépségű és különös képességekkel megáldott indiánlány, Téa keresztezi az útját. Szinte filmszerűen áll össze egy extravagáns, őrült, mégis sok szempontból fájóan átlagos család története, miközben számos jellegzetes és felejthetetlen figura bukkan föl, áttételesen pedig fontos szereplőkké lépnek elő olyan írók, mint Salinger vagy Melville, sőt fény derül arra is, hogy mi köti össze a famíliát Jack Londonnal. Dan, a maga kamaszos módján, durva kritikával illeti a világot, főként a szüleit – még az imádott nagyit is, aki lökött barátai segítségével igyekszik “tökös gyereket” faragni belőle -, ugyanakkor remek humora van. Azt viszont nehéz eldönteni: Dan útja a múltba visz, vagy egy olyan világba, ahol élő ember még nem járt."

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA
  Nehéz megmondani, mi a legjobb az életben. Valamivel könnyebb kérdés, mi a legrosszabb. A járvány kitörésekor már tudtam. Legalábbis azt hittem, tudom. Három dolog a legrosszabb, de hogy a három közül melyik a leginkább elviselhetetlen, arról még a karantén idején sem döntöttem. Az első az, ha valaki hirtelen meghal. Mondjuk, az apád, akire mindig számíthatsz. Akivel sörözhetsz, beszélgethetsz, horgászhatsz; aki nem tökéletes, de mégiscsak ott van neked, akit bármikor kereshetsz, olyan, amilyen, de nála valóságosabb ember nincs a Földön. Az valami felfoghatatlan, amikor egy napon közlik veled: ez az ember nincs többé. Meghalt. Váratlanul. És te nem érted: Akkor most mi van? Többé nem beszélünk? Többé nem főzünk együtt? Akkor holnap mégsem horgászunk? Akkor ma nem találkozunk? Már ma sem? Ezt alapvetően nem képes felfogni az ember. Hiába volt ott egész életében, a bölcsőtől az esküvőig, most mégis olybá tűnik, hogy az embert, aki az apád volt, álmodtad csak. És most felriadsz egy álomból, a továbbiakban ébren kell lenned, egy olyan világban, ahol árva vagy.

  KERT A VADONBAN

  KERT A VADONBAN
  Sajnos alig találni adatokat arról, hogy az ország területének hány százalékát teszik ki kertek. Hosszas keresgélés után sem sikerült megbízható forrásra bukkannom, holott nyilván nem elenyésző ez a hányad. Sok múlhat azon, hogy ezek a kertek milyen állapotban vannak, és a tulajdonosokat milyen szándék vezérli a művelésük során. Ma ez fokozottan igaz. Az én kertem például mára úgy működik már, mint egy kültéri légkondicionáló.

  KERT & VADON "Mindig történik valami. Most például örökbe kellett fogadnom egy egész "csonka családot." 2020.07.17. 12:18

  KERT & VADON
  "Július 5.-én új fejezet nyílt a birtok történetében, aznap viszont még nem tudtam, hogy nemsokára egy kis “csonka családot” kell örökbe fogadnom. A délutáni órákban, nagy hőségben, a bejárati ajtó előtt megjelent egy sünkölyök. Ennyire kicsi sünt talán nem is láttam még. Szokatlan volt az időpont is, mivel a sünök éjjel járnak."

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK
  Szeretek pepecselni macerás ételekkel, ha időm engedi – de gyakran nem engedi. Utóbb pedig sok ételről kiderül, hogy koránt sem annyira nehéz vagy macerás az elkészítésük, ahogy azt botcsinálta szakács fényévekről elképzeli. A hétvégén írtam arról, hogy a kenyérsütés is lenyűgözött azzal, hogy voltaképp a semmiből lesz valami alapvető; s alapvetően finom. Bevallom én húsevő vagyok. Kötelességem is húst enni a lábam miatt. Írtam már arról, hogy gyerekkoromban kis híján majdnem elvesztettem a jobb lábamat (AMIRE BÜSZKE VAGYOK: A JOBB LÁBAM), máskor sikerült ugyanebbe a lábba beleállítanom a baltát, s ilyenkor fokozottan kellett ügyelnem arra, hogy elegendő húst egyek; ez ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a láb fenntartsa magát. Szerencsére kedvelem is a húsételeket

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG
  "Sokan szeretjük a madarakat. Csodáljuk őket, számos esetben írtam róluk én is elragadtatással. Legutóbb a madárdal lenyűgöző szépségét mutattam meg, egyúttal bizonyítékként arra, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint azt bárki gondolná. Hajlamosak vagyunk idealizálni az állatok világát, és eszményként szembe állítani az ember kétségkívül drasztikus és „embertelen” világával. Könnyen alakul ki bennünk az a kép, hogy szemben velünk, az állatok ártatlan és tiszta lények. Abban egészen biztos vagyok, hogy a természet egésze egy lenyűgöző, messze felettünk álló, hibátlanul működő rendszer. Ebből a szempontból vizsgálva magamat, a természet imádata és vizsgálata szinte már vallás. Alighanem panteista vagyok. Ami másoknak az Isten, az nekem Gaia. Ugyanakkor töprengésre ad okot, ha az állatvilágot közelebbről is szemügyre vesszük. Erre különösen sok lehetőség nyílik a webkamerák és élő közvetítések korában."

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?
  Ha van ismert madár, akkor a harkály az. Ugyanakkor a legtöbben alig tudnak róla valamit. Tudjuk, a harkály a fák doktora, tudjuk, odúkat váj a fákba, ugyanakkor gyógyítja azokat, látjuk télen a madáretetőnkön, de gyakran nem tudjuk, hogy melyik harkályfaj a vendégünk – ugyanis jó pár fajunk van –, másrészt kevesen tudják, hogy a harkályok (hivatalos néven fakopáncsok) mennyire különleges madarak. Talán mert megszoktuk már, hogy a fákat kopácsolják. Megszoktuk pompás színeiket és jelenlétüket, de érdemes megnézni őket közelebbről, mert bizony tátva maradhat a szánk is. Szabó Edit kérésére írok róluk részletesebben. Az eredeti kérdés az volt, hogy egy bizonyos hang, egyfajta gépfegyverropogás származhat-e harkálytól? Ennek apropóján azonban egy kicsit közelebbről is megmutatom a harkályokat. Először is készítettem egy kis harkályhatározót az éjjel. Általában nagy fakopáncs jár a kertünkben, de ahol nagyobb park, erdő, öreg gyümölcsös van a közelben, több fajjal is találkozhatunk.

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?
  Először volt a tízéves háború. Ez tavasszal kezdődött és tavasszal is ért véget. Hatvan évvel korábban. Májusban béke volt. Majd következett a húszéves háború, ami húsz évig tartott, nyáron kezdődött és nyáron ért véget. Szeptemberben ismét béke volt. Végül kitört a harmincéves háború. Ez ősszel kezdődött és ősszel ért véget, harmincévnyi öldöklés után. Októberben elcsöndesültek a frontok. November elejére egyszerűen kiürültek a lövészárkok. Az ezredesek, dandártábornokok, marsallok novemberben már nem találtak katonákat. December elején próbáltak még toborozni, de a falvak és a városok egyaránt üresen álltak, pontosabban nem volt bennük férfi, még fiatal férfi vagy nagyobb fiúcska sem. Arról nem szólva, hogy ezredesek, dandártábornokok, vezérkari főnökök és marsallok se igen akadtak. Az a néhány, aki maradt, agyalágyult hülye lett a sok lövöldözéstől, az összességében hatvanévnyi öldökléstől elszállt minden harcikedvük és életerejük, megöregedtek, nemhogy harcolni, de járni is alig tudtak, süketek voltak mindkét fülükre, és amikor ezek közül néhányan itt-ott, véletlenszerűen, a pusztában, a tajgán, a tundraövben, az évekkel korábban elcsatangolt vagy leszakadt, húsz és harminc és negyven évvel korábbi hadifogságból hazafelé vándorló kéttucat férfiból összeblöfföltek egy-egy tizedet vagy fél szakaszt, bármit, amit harci alakulatnak tekinthettek, és mustársárga, vérpöttyös térképeikkel elindultak az utolsó állások felé, majd odaértek, azt kellett látniuk, hogy ott már rég nem folyik semmiféle harc, sőt vér se. A tízéves háborúból visszamaradt csontoknak nyoma sincs. A húszéves háború katonai zubbonyaiból csak itt-ott maradt néhány mandzsettagomb, de az is a porhanyós, vértől fekete tőzeg alatt.

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?
  Hetekkel ezelőtt írtam már a hisztériáról, leginkább kérdéseket tettem fel. Költői kérdéseket zömmel, s nem vártam választ. De ennyi idő után pár választ kaptunk mégis. Jól látszik, hogy valóban kibontakozott mára egy ideológiai háború, ahogy kibontakozott egy életmódok közötti háború is. Az egész vita valójában a karanténról és a maszkviselésről olyan ideológiáktól átfűtött, eszement tónusban zajlik, hogy ép elméjű ember egy idő után inkább kiszáll; kiszáll olyan szinten is, hogy egyáltalán olvassa és hallgassa ezeket. A járvány gyakorlóterep, felület sok megmondófej számára. Épp ez adja meg számunkra az egyik fontos választ. Nem vitatható, hogy rendkívüli helyzetben vagyunk. Akár brutálisan veszélyes járványhelyzetről, akár brutálisan túltolt hisztériáról beszélünk. Mindkét esetben igaz, hogy valamiféle rendszerhibával kell szembesülnünk. Ismét leszögezem: én nem gondolom, hogy itt hisztériáról lenne szó. Arról semmiképp, hogy az egyik oldal hisztérikus volna, no de a másik, az mennyire józan. Nem. Legjobb esetben is egy hisztérikus gyereket látunk, nevezzük őt Zolikának, de lehet Robika, Pistike vagy Móricka is, tök mindegy, aki a pénztár előtt földre veti magát, üvölt és toporzékol, mert nem vettek neki rágógumit.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.
  A tavasz az utánpótlásról és a fennmaradásról szól a vadonban; végsősoron e körül forog minden. A nyugalmi időszakok is azt a célt szolgálják, hogy kihúzza mindenki tavaszig valahogy, s a lehető legfelkészültebben jusson el a tavaszig. Nem meglepő, hogy a legérdekesebb és legdöbbenetesebb jelenetek, szokások, trükkök zömmel a szaporodási időszakhoz köthetők, a titokzatos és gyönyörű madárdaltól a násztáncig. Vagy gondoljunk a szarvasbőgésre, mely egyben kivétel is, hisz őszre esik, de két ősz között egy szarvas, még egy bika is, bizonyos értelemben csak egy legelésző állat, ám szeptemberben már az erdő királya, a fenségesség maga, és szinte uralja az egész őszt. Legyen egy faj násza bármily látványos, a legtöbb esetben egymástól igen távoli fajok között is van valami közös. Azonos fajhoz tartozó egyedek állnak össze annak érdekében, hogy újabb egyedeket hozzanak létre.

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET: "Jobb világban élnénk, ha erről széles körben tudnánk." 2020.05.01. 08:35

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET:
  "Először is meg kell küzdenem azzal, hogy pillanatnyilag senki sem tudja, hogy az udvaromban hány faj él. Ami a legszebb: hiába csődülne ide két tucat kutató, a zoológia és botanika legkülönbözőbb területeiről, számukra is hosszas feladat volna felmérni ezt a 11 hektárt. Ráadásul, ha nagyjából végeznének, akkor is csak egy megközelítően helyes képet adhatnának, hisz még egy kicsi terület faunája és flórája is folyamatosan változik. Új fajok tűnnek fel, és régi fajok tűnnek el."

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK? "A közép- és a felső osztálybeli nők a beteges megjelenést sminkkel is igyekeztek elérni. Úgyis mondhatnánk: tébécésre sminkelték magukat." 2020.04.24. 05:08

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK?
  "Az 1800-as évek közepére a tuberkulózis Európában és az Egyesült Államokban is elérte a járvány szintjét. A betegségről ma már tudjuk, hogy fertőző, a tüdőt támadja meg, és más szerveket is károsít, ez a tudás azonban a 19. sz. elején nem állt rendelkezésre. Az antibiotikumok megjelenése előtt a fertőzöttek lassú leromlás során értek el a végső stádiumba. Sápadni és fogyni kezdtek, mielőtt belehaltak volna az akkoriban „felemésztődésnek” mondott kórban. Épp ez két, alapvetően nyugtalanító tünet vált az új divat alappillérévé, s nem kell sokat keresgélnünk, hogy hamar rábukkanjunk máig tartó hatására."

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS "TELJES TESZTELÉS" - A SARKSITE-ON: "De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt. Ez a frusztráció lesz az, ami megakadályozza az emberiséget abban, hogy végül győzedelmeskedjen és helyreállítsa régi szép életét." 2020.05.07. 19:21

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS
  "Hiába ígérte Bill Muskerberg a KONTKAT-3000 zavartalan élesítését, a letöltés mégis akadozott. Tegyük hozzá, Josef K. maga sem tudta eldönteni, hogy az internet túlterheltsége vagy a laptop elavultsága miatt, esetleg valami zsarolóvírusnak köszönhetően. Mindenesetre a KONTAKT-3000 ölelkező kabalafigurái előtt egyre csak karikázott a gép, ráadásul egy ponton frissítésbe kezdett, kikapcsolt és újraindított. Josef K. csak annyit mondott erre: „Szar az egész” – ezt is magában. De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt."

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB "SZTORI", AMIT VALAHA ÍRTAK: "Mi történt Krisztussal? Hogyan végezhette kereszten, amikor voltaképp semmit sem tett?" 2020.04.10. 16:01

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB
  "Végtelenül szomorú, tragikus, és mindörökre aktuális marad az a pinpongozás, amit Krisztussal csinálnak. Amikor végsősoron mindenki – ki ilyen, ki olyan okból – érdekelt Jézus halálában, de valahogy senki se akarja, hogy személy szerint ő vigye el a balhét. Tudja mindenki, mennyire méltánytalan, mennyire ostoba, mennyire kicsinyes minden erő, ami Krisztus ellenében megmozdul; ami ekkora erővel s egyszersmind ennyire szánni való ostobasággal valaki halálát akarja. Mindenáron, de úgy, hogy felelősség senkit se terheljen."

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA: "A madárénekek lassított vizsgálata abba az irányba mutatott – egyértelműen –, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint korábban hittük, ráadásul érzékeny ponton talált el minket." 2020.04.06. 20:28

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA:
  "A felvételek után arról nem lehetett vitát nyitni, hogy a madárének sok esetben pontos mása az emberi zenének. Egyetlen ponton lehetett a madárzenét visszatuszkolni abba az eszmerendbe, ahol az emberi zene az értelem és a művészet csúcsa, egyedüli képviselője. Ez pedig a tudatosság kérdése. A szkeptikusok azt állították, hogy bár sok madár lenyűgöző dallamokat énekel, erről mit sem tud. Ahhoz hasonlóan, amint néha élettelen tárgyak is dallamok kiadására képesek."

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM? "A borhoz kitartás kell, nyitottság és határozottság, odafigyelés és akarat; a jó borhoz épp azok kellenek, mint a jó élethez." 2020.05.03. 12:29

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM?
  "Akkoriban rendszeresen láttam vendégül népes társaságokat, minden második hét péntekén. Nagy főzések, zenehallgatások és beszélgetések színtere volt minden ilyen este. Hajnalig folyt a lakoma, a beszéd, ha tetszik, a mulatozás. Zömmel madár- és zeneszerető emberek jártak hozzám. Zömmel sörivók. Egyik pénteken elmeséltem nekik, hogy már saját borom is van a pincében, mert korábban másnak félre raktam egyet, és úgy gondoltam, nem járja, hogy sajátom ne legyen. Mire páran úgy gondolták: az sem járja, hogy nekik sincs félrerakott boruk."

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK? "Szeretnék adni nektek az ünnepre valami kedveset, s találtam is valamit. Rettentően tanulságos és aranyos!" 2020.04.11. 18:20

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK?
  "De mielőtt megmutatnám, pár szót, egy kis bevezetőt engedjetek meg. Úgy látszik, nem bír magával a bennem rejlő „népművelő” 🙁 A minap részletesen írtam a madárzenéről, s már ott is feltettem azt a kérdést: mi van, ha nem az állatok utánoznak esetenként minket, hanem az emberi faj rendezkedett be az állatok utánzására? Nem akarom ezt a kérdést ismét megnyitni, csak épp egy olyan felvételt ajánlottak a figyelmembe, ahol épp az ember utánoz állatokat. De mint oly sokszor, ennek is nagyobb a jelentősége annál, minthogy csak vidámkodjunk kicsit."

  FILMAJÁNLÓ: "Bizonyos asszonyok számára épp ezek a férfiak jelenthetik a beteljesülést, már ha képesek kicsalni őket az erdőből vagy velük élni a vadonban" 2020.04.05. 19:36

  FILMAJÁNLÓ:
  "Ezért az e világból való nőnek, amikor rátalál az emberére, aranyásóra vagy hegymászóra, nincsen könnyű dolga. Katharina (Mathilda May) a farkasember, Roccia jobbján lép be a képbe, és az atletikus Adonisz, Martin balján végzi. Martinnal pedig a hegy, a Cerro Torre végez. Ez lenne a lelőtt poén, de gyorsan hozzáteszem, hogy a két férfi viadala során, a film mértani középpontjában, meghal még valaki. Olyasvalaki, akinek nem kellett volna."

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA: "A kakukk valóban okos, agyalós madár, mégis néha épp az eszessége miatt jár pórul. Pontosabban azért, mert ennek az eszességnek is vannak határai." 2020.04.08. 19:33

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA:
  "A kakukk arról híresült el, hogy a tojását más madarak fészkébe csempészi, és a fióka felnevelését nálánál sokkal kisebb termetű madárfajokra, például a vörösbegyre vagy a nádiposzátára bízza. Kevesen tudják, hogy a kakukk bizonyos szempontból az álcázás nagymestere is. Képes mások álcázását utánozni. A madártojásokat általában szintén valamiféle rejtő-szín jellemzi, ami azonban fajonként változik; más a vörösbegy, a nádirigó, az énekes rigó és a barázdabillegető tojása. (Az alábbi kép a fekete rigó tojásait mutatja.)"

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN? "Már nem is tudom, mióta vagyok itt önkéntes karanténban, de talán úgy 6-7 hete. Rögtön az elején arra lettem figyelmes, hogy géphangokat hallok a völgyből." 2020.03.29. 17:51

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN?
  "Korábban többször is beszámoltam a területemre vonatkozó tervekről, többek között arról is, hogy a fásítás mellett feltett szándékom visszaadni a terület egy részének a vizet. A völgy ugyanis valaha láp vagy mocsár volt, a birtokhatár túloldalán ma is égerláperdőt találni. Beszéltem olyan környékbelivel, aki még vadkacsákat látott ebben a völgyben tömegével, s olyannal is, aki a területhatáron folyó patakon tanult horgászni. "

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ? "Mindnyájan szeretnénk a lehető legtöbbet megtudni arról, amit szeretünk, de arról is, amit nem. Jó esetben." 2020.06.05. 19:09

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ?
  "Vannak, akik rajonganak a kortárs magyar irodalomért, vannak, akik kevésbé, de tartozzon valaki bármelyik csoportba, azt hiszem, minden olvasó szeretne tisztában lenni a kortárs irodalom állapotával, minőségével, szereplőivel. De hányan veszik a fáradtságot, hogy éveken át vegyék és olvassák az aktuálisan megjelenő irodalmi folyóiratokat? A kortárs irodalom legfontosabb fórumát ugyanis még mindig a folyóiratok jelentik."

  REKVIEM AZ ÖREGEKÉRT: "Mintha ugyan egy öregember már nem érezne, mintha ugyan egy vénember, egy vénasszony nem sírna." 2020.04.16. 19:06

  REKVIEM AZ ÖREGEKÉRT:
  "Élj sokáig! Azt kívánom. De tudd, ha egyszer te haldokolsz majd, ha egyszer rád csap le váratlanul az utolsó óra, és egy olyan öregember arca rémlik fel előtted, akit sosem láttál, akkor tudd: Ő volt az. Valaki 2020-ból. Talán 2030-at, talán 2050-et írunk akkor, de tudd, az arc, amit akkor látsz, évtizedekkel korábban, 2020-ban halt meg. Talán fogják majd a kezed, talán beszélnek hozzád, talán leszel olyan szerencsés, és mégsem érzed azt a kezet, mégsem hallod azt a hangot, mégsem érzed magad szerencsésnek."

  HANGOSNOVELLA A SZERELEMRŐL: Ha nem fájt volna mindig így, hogy bár megszülettünk, mégsem lettünk." 2020.01.04. 10:11

  HANGOSNOVELLA A SZERELEMRŐL: Ha nem fájt volna mindig így, hogy bár megszülettünk, mégsem lettünk.
  "Kedves Mindenki! Az elmúlt években alig-alig raktam fel hangos novellát vagy írásokat. Még 2019-ben készítettem pár felvételt ebből a célból, s várhatóan felvételek tucatjai készülnek 2020 elején, úgy néz ki, hogy igen jó minőségben, stúdióban. Többen többször is jeleztétek tavaly, hogy örülnétek az ilyen videóknak, és én akkor azt ígértem: lesznek. Nem mondom, ezt sem sikerült elkapkodni, de lett, s lesz is időnként új is. Hogy mennyi, azt pontosan még nem tudom. Fogadjátok szeretettel Philemont! A legjobbakat kívánva: Cen’"

  40 ÉVES A VILÁG LEGJOBB ALBUMA: "Átváltozik az út, egy pillanat alatt útvesztővé. S minden útvesztő lélekvesztő is. S miden lélekvesztő elveszejti az észt és a tehetséget is." 2019.12.01. 18:41

  40 ÉVES A VILÁG LEGJOBB ALBUMA:
  "A kísérletekből konklúziókat vonunk le, megnézzük, mi hogyan működik, működik-e egyáltalán, aztán – ha elég kísérletet végeztünk – levonjuk a konzekvenciát, és lépünk. Változtatunk valamin. Létrehozunk az új tudás birtokában valamit. Ez az, ami az új kor elhatalmasodó kísérletezőkedvében és égig növekedő individualizmusában gyakran elmarad."