2020.01.19. Az előkészületekről utólag – Málta 1.fejezet

2020.01.14. Budapest – Indulás előtt

Tekintsük lehetőségnek ezt a káoszt. Alkalomnak arra, hogy egy olyan kezdőpontból szemléljünk mindent, amely pontot a felkészülés idején nem választhatott az „elbeszélő” az elbeszélés kezdőpontjának.


2020.01.19. Ember tervez, isten végez – vagy ahogy szoktam volt mondani, tervekre azért van szükség, hogy legyen valami, amitől eltérhetünk. Terv nélkül minden lóg a levegőben. Nem mondom, hogy nem volt terv, de be kell látni, erőtlen volt kissé, vagy inkább a felkészülésünk mondható foghíjasnak. Ez sok mindent megmagyaráz – azzal együtt, hogy jó pár dolog nem úgy működött, ahogy gondoltuk, vagy egyáltalán nem működött sokáig.

Így aztán felborult minden, és gyakorlatilag a permanens improvizálás állapotába kerültünk.

Egészen jól tűrtük. S miután kirobbant a káosz, kiderült, hogy a szálláson gyakorlatilag nulla a wifi, miután ismét hozzáférhetetlenné vált a Facebook, miután, s miután, azt látom a legcélravezetőbbnek, ha elmesélek mindent a legelejéről. A kezdetektől. Tekintsük lehetőségnek ezt a káoszt. Alkalomnak arra, hogy egy olyan kezdőpontból szemléljünk mindent, amely pontot a felkészülés idején nem választhatott az „elbeszélő” az elbeszélés kezdőpontjának. Egyrészt épp benne volt nyakig, másrészt minden erejét ezer és egy terv és gond, és érzés kötötte le. Ezernyi bizonytalanság, kétség, másik oldalról hit és dac háborgatta a nap minden órájában.

Az első – s most már úgy tűnik, fényévekre távolodó időpont – az a pillanat, amikor a kandalló előtt, a karácsonyfa alatt ülünk, én a lépcsőnél, Mara a kandallóval szemközt, mindketten egy kényelmes horgászszékben, s bár magunk is alig hisszük, de jegyet fogalunk egy máltai gépre.

Mara meg is kérdezi, többször is, hogy most tényleg foglaljunk két jegyet?


rétes szilveszterre

Amikor ezt a rétest sütöttem, már volt két jegyünk Máltára 🙂

Itt közbe kell vetnem egy fontos infót, amiről nem írtam még. Azért is, mert sokan kívánnak nekem-nekünk jó pihenést. Először is nem pihenni járunk, ez kiderülhetett abból a posztból is, amit a TWO ON THE ROAD céljairól írtam (ITT), másodszor – s erről nem esett szó még

– csak olyan út jöhet szóba, ami nullszaldós, vagyis nem kerül többe, mintha itthon maradnánk. Tudom, ez meredeknek tűnik, de lehetséges, és sok mindent megmagyaráz, többek között a máltai úttal kapcsolatosan is.

Az ünnepek után a mélybe zuhannak a repülőjegyárak. Íme: Máltára 15.000 forint volt egy jegy odavissza. Ha térülök-fordulok egyet Budapesten, többe van, mint ez az út. Ez a nullszaldó-kritérium a magyarázat arra is, hogy miért állítottam magamat-magunkat egy olyan megoldhatatlannak tűnő feladat elé, miszerint egy kis táskával kell biztosítani mindent, fotózást, kamerázást, munkát, s egyáltalán mindent, ami a hétköznapokhoz kell. Mert ha már poggyászt visz magával az ember, hamar belefut abba, hogy bár a jegyet szinte ingyen kapta, a poggyász díjával együtt már mélyen a zsebébe kell nyúlnia.


Ez a kicsi zsák kell kiszolgáljon, bármerre járunk + néhány zseb 🙂

De vissza az olcsó jegyekhez. Nem mi vagyunk az egyetlenek, akik élnek ezzel a lehetőséggel, így aztán gyorsan fogynak a jegyek. Volt is egy pillanat, amikor a kinézett járatra már csak két jegy maradt. Azon túl, hogy felettébb csodálkoztunk magunkon – én kiváltképp csodálkoztam Marán, s azon, hogy ennyire bevállalós – ösztönzően, sürgetően hatott, hogy karácsony után pár nappal csak két jegy maradt.

Mondtuk is, ez talán jel, hogy foglaljuk le hamar. S úgy is lett. A két ünnep között egyszer csak előállt az a helyzet, hogy van két jegyünk Máltára. Az új év már így köszöntött ránk.

Jó darabig hihetetlennek tűnt. És persze ezzel egyidejűleg számos más utat is megnéztünk. Málta minden szempontból nyerőnek látszott. Nemcsak az ára miatt, hanem mert egy sziget. Pontosabban több sziget, de ahogy Mara mondaná: „spirituális értelemben” mindenképp az. Elég távoli ahhoz, hogy kezdőlépés legyen. Az ott töltött idő pedig elég rövid ahhoz, hogy tesztút lehessen. Én Adam Sude és a madarak miatt gondoltam a legjobb kezdésnek. Adam Sude – ahogy azt korábban írtam – gyakran menekül a saját fajtája (a többi ember) elől, ennyit a regény befejezése nélkül is biztosan tudok róla;

hol barlangokban, hol hegységekben húzza meg magát, néha több száz évre, de a legjobb rejtekhely mindig egy sziget. Mint amilyen a Földközi-tenger közepén Málta.

Ami pedig a madarakat illeti, nem is annyira az új, eddig sosem látott madárfajokra fájt a fogam, mint inkább arra, hogy a saját szememmel lássam azt a helyet, ahol a világ legnagyobb madármészárlása folyik. Bizonyára sokan hallottatok róla, hogy a Máltán megpihenő vándormadarak millióit lövik le évről évre, s ez állandó vita tárgya többek között Málta és az Unió között. Gondoltam, milyen jó lenne, a helyszínen nyomozni egy kicsit.

A jegyfoglalást követően persze az intenzív felkészülés napjai jöttek volna – rendes körülmények között. De az elhatározás, a tett annyira hirtelen volt, hogy jószerivel épp csak a legfontosabbakra maradt idő, s még az indulás előtti napon is futkosni kellett. Például, hogy szerezzek egy Málta térképet.

Ebből aztán később viszonylag sok galiba keletkezett.

Mara egyik legnagyobb parája az volt – ezt sokat emlegette –, hogy képtelenség bepakolni egy kicsi táskában mindent. Az világos volt, hogy egy fogkrém kell, nem kettő, egy kicsi uniszex tusfürdő, s nem kettő, és így tovább, de ezzel együtt is lehetetlennek tűnt, főként annak tudatában, hogy nálam viszont olyan nem mindennapi dolgok elmaradhatatlanok, mint egy határozókönyv, távcső, kábelek, töltők „tömege”. Amikor Mara erre újra meg újra visszatért, én mindig azt mondtam, nagy határozottsággal, hogy nem lesz gond, megoldjuk, végül is mi kellhet ott, azon a klímán?

Valójában én sem hittem, hogy ez megoldható, egyszerűen csak tudtam: nincs más választás – máskülönben ugrik a nullszaldós-kritérium.


mara málta

Mara is ebből az egy hátizsákból él 🙂

Utólag már szinte nevetséges, hogy a légitársaság által megadott méreteket mennyire komolyan vettük. Én például három nappal az indulás előtt jutottam el odáig, hogy új hátizsákot vegyek, s centivel mentem be a boltba. Ma már tudom, hogy a repülőgépeken sem eszik annyira forrón a kását. Igaz, az utolsó pillanatig bizonytalanok voltunk ebben a kérdésben. Mara még felvetette, hogy létezik egy 10 kilós küszöb is, s úgy látta, hogy az én zsákom akár 10 kiló is lehet, s előttem is volt egy olyan kép, hogy mérlegelnek, vagy csekkolásnál elkezdik centivel méregetni a táskámat, de úgy voltam vele, ha kell, addig nyomorgatom, addig ügyeskedem, míg bele nem fér a légitársaság által megadott 20x25x40 centis keretbe.

Hozzátartozik a történethez, hogy abszolút működött nálunk „az újszülöttnek minden új” effektus. Mindketten keveset repültünk, ami annyira talán nem is gond, annál inkább meghatározó, hogy mindketten régen.

Én például utoljára Lengyelországba repültem életem első író-olvasó találkozójára. Azt sem tudom, mikor volt már. Mara még régebben, ráadásul ő tart is a repüléstől. Írtam róla, hogy az egyik visszatérő rémálma is a repüléshez kapcsolódik (ITT). Akik gyakran repülnek, azok számára az indulásunkból aligha érdekes bármi is, hisz úgy szállnak fel egy járatra, mint ahogy mondjuk én egy expresszre. Felszállnak, utaznak, és leszállnak, és ennyi az egész. Nekünk azonban olyanná vált ez az út, mintha életünkben először repülnénk.

Talán azért is, mert tudtuk, hogy ez nem csak egy kiruccanás. S ha minden igaz, nem is egyszeri fellobbanás, egyszeri kaland. Sok szempontból vizsgáztunk mind a ketten.

Az utolsó itthon töltött 24 óra egészen hihetetlennek tűnt. Szerintem egyikünk sem volt egészen magánál. Abból a szempontból, hogy tettük persze, amit kellett, ami praktikusnak vagy szükségesnek tűnt, de nem tudom, ilyenkor az ember hiszi-e a lelke mélyén igazán, hogy nemsokára valóban elmegy, felszáll, s egy olyan helyen lesz, amiről korábban nem is álmodott. Mindketten kiléptünk a komfortzónánkból, mondanám, leginkább Mara, de nem hiszem. Ahogy korábban szintén írtam: nekem a vadon inkább otthon. Viszont ez a sok szempontból mégiscsak triviálisabb „világjárás”, tőlem teljesen idegen.

Szükségszerű, de szokatlan.

Az indulás napján még vadul dolgoztam mindenfélén. Szinte az utolsó percig. Éjjel lejártam az utcára dohányozni. Esett egy kis hó. Hideg volt. Másnap szürkeség. Egykedvű, egyrugóra járó Főváros. Indulás előtt egy órával még nem pakoltam be. Nem tudtam, beférek-e az új zsákba. Mara már javában próbálkozott. Végül időre végeztünk mindketten, s elindultunk a reptérre.

Azt hiszem, alapvetően annyi szorongással járt az a nap, hogy a szorongáson túl mást nem is igen érezhettünk. Esetleg annyit még, hogy egészen valószínűtlen minden.

A reptéren hamar felmértük a terepet. Egy kedves hölgy kérdéseinkre válaszolva azt javasolta, csekkoljunk be, jobban járunk vele, a túloldalon mindent találunk, ihatunk egy kávét, találunk mosdót, dohányzóteraszt, kilátást a reptérre. Szeretem, hogy viszonylag gyors és határozott döntésekre vagyunk képesek – ahogy a TWO ON TEH ROAD-ról is döntöttük kb. 10 perc s a karácsonyfa alatt. Oké, akkor menjünk be. Egy kis bénázással be is juttottunk. A jegyeket Mara nyomtatta ki előző nap, én azt sem néztem meg, mi van rajta. Csak a kapunál fogtam fel, hogy van egy kód is, s azt kell a kapu érzékelőjéhez tartani, kicsit nehezen ment, de aztán nyílt a kapu, majd következett, amitől a szívem mélyén a leginkább tartottam: az ellenőrzés. Cipő le, a zsákból szinte minden holmi ki a szürke műanyagtálcákra, főként a laptop és egyéb műszaki eszközök, nadrágszíj kifűz, s áttipegés a kapun.

Sokan voltunk, nagy pörgés, keveregtek a tálcák, s az emberek, Marát el is vesztettem szem elől pár percre,

s bár a dedektoros kapunál nem csipogtam be, a zsákomat megállították, adtak egy másik tálcát, mondván túl sok a műszaki holmi, s ezt célszerűbb mind kipakolni. Oké, kipakoltam a maradékot is, újra átküldték a zsákot az alagúton, végre mindent visszakaptam, félszemmel láttam, hogy Mara már túlesett a processzuson, hamar én is összerendeztem a motyót, összerendeződtünk, egymás mellé rendeződtünk megint, s irány a terminál.

Mondtam Marának, hogy legutóbb járva a terminálon (lásd lengyelországi út) emlékezetesen finom tokajit kóstoltattak itt. Voltaképp még a mondat végére se értem, amikor jobb kéz felől – épp ott, ahol évekkel korábban – látjuk, hogy ismét (még mindig? 🙂 🙂 ) tokajit kóstoltatnak. Annak örömére, hogy már a terminálon vagyunk, s erősen úgy fest, nem csak dumáltunk, hanem most valóban úgy elhúzunk innen, mint a vadludak, élünk a lehetőséggel, és iszunk egy korty tokaji szamorodnit – a legjobb fajtából. Eszement finom, leginkább a késői szüretelésű tokajira emlékezetet, közelebbről a Hétszőlő Birtok készített ennyire finom késői szüretelésű hárslevelűt és furmintot 1999-ben és 2000-ben.

Mozgásunkat – mint oly sokszor a soron következő napokban – egyfajta tanácstalanság jellemzi. De mindig csak időleges tanácstalanság, ami azért természetes, s ami itthon is megvolna, ha egy vadidegen helyre térnénk be.

Nem tudjuk, merre van a dohányzóterasz, hol vannak a mosdók, hol vannak a kijáratok, hol kell majd felszállni a gépre. Úgy döntünk, hogy első lépésként iszunk egy kávét, s egyúttal infókat gyűjtünk. Az első utunkba kerülő standnál kérünk két presszó kávét – csak óvatosan, semmi költekezés. Ez a továbbiakban is nagyjából így marad. Megtudjuk, hol van a terasz, látjuk, mindenütt kijelzők, ahol folyamatosan figyelemmel kísérhetjük a járatokat, a máltai gép is ki van már írva, s percre pontosan megadva, mikor írják ki majd a kijárat számát is.

Megnyugodva várjuk a kávét, közben a pultos sráctól megtudjuk, hogy négy évet töltött Máltán.

Érdeklődünk a biciklikölcsönzés után, az ugyanis, hogy miként fogunk közlekedni, e pillanatban még nagy kérdés. Az én javaslatom az, hogy kerekezzünk. Utólag belátjuk naiv elképzelés volt. A srác mondja is, hogy kerékpározni Máltán nem egy nagy flesh, s nem is biztonságos, inkább béreljünk kocsit, s ne aggódjunk, hogy a máltai kocsik jobb kormányosok, hamar megszokjuk majd, éjjel egyáltalán nem gond, csak nappal kell arra ügyelni, hogy az ember a jó sávba kanyarodjon – én meg gondolom magamban: na de ki akar éjjel furikázni? De rendes a srác, közvetlen, segítőkész, ám Marával rögtön tudjuk, hogy kocsit eddig sem akartunk bérelni, s ezután sem akarunk.

Felbattyogunk a kávéval a dohányzóteraszra, amit mindketten barátságosabbnak érzékelünk, mint a terminál csillogását-villogását, a sok üzletet, kirakatot. Kicsit egy pubra emlékeztet, és a műanyag sátor miatt a hajdani Moszkva-térre. Ott volt hajdanán a metróállomás felett egy nagy pavilon. A repülőgépek látványa engem is mindig csodálattal töltött el, de úgy érzékelem, hogy Marát még inkább – s ebben a csodálatban azért benne van az is, hogy fél a repüléstől. Például amikor azt kérdezi többször is:

„Hogyan bír el ennyi embert egy repülő?” Vagy amikor azt mondja: „Azt hiszem, a repülés hit dolga is. Hinni kell benne, hogy egy ekkora gép ennyi emberrel meg csomaggal a levegőbe emelkedhet.”

Ez a téma – mondjuk így – végig velünk marad. Talán feszültségre utal az is, hogy kér pár slukkot a cigarettámból, amint az is, hogy forralt bort szeretne inni. Korábban is említette, hogy felszállás előtt nem ártana egy szíverősítő. Bemegyünk a sátorba, azzal a határozottsággal, ami már azt a tudatot is önmagában rejti, hogy pár óra múlva koránt sem lehetünk ennyire határozottak, hisz egy vadidegen helyen kell boldogulni. A törzsvendégek lazaságával kérünk egy forralt bort, amit Mara javaslatára együtt innánk meg, ám a hölgy közli, hogy épp zár, s forralt bor már nincs. Oké. Erről ennyit – meg a határozottságról.

Eltolunk még egy cigit, aztán vissza a terminálra, megnézzük, kiírták már a máltai járat kapuszámát, s mikor látjuk, hol kell a gépre szállni, úgy döntünk, nem keringünk többet, megyünk, s beszállunk.


Jó döntés. Az elsők között érkezünk, mégis hosszú a sor. A sort kettéválasztják, balra mennek a vip-utasok, ők két csomagot vihetnek, és elsőként szállhatnak fel a gépre. Jobbra meg mi, és a hozzánk hasonló könnyűszerkezetes lények.

Kezünkben a jegy, az útlevél, nálam csak az igazolvány, hisz az Unión belül maradunk.  Nemigen beszélgetünk. Mara inkább hallgat.

Én néha fecsegek kicsit, hogy oldjam a feszültséget. Azt hiszem szerény eredménnyel. Meglepő, de nem látni jelét annak, hogy különösebben az okmányokkal foglalkoznának, azzal, hogy kik vagyunk, mik vagyunk, a jegy rendben, akkor mehetünk. Látunk a közelben egy Ryainer gépet, azt gondoljuk, arra szállunk fel, de nem, miután hosszan várakozunk egy folyosón, buszra szállítanak minket, ami pedig kifut velünk a pályára. A buszon mondja Mara:

„Jó látni, hogy azért mások is izgulnak.”


Folyt köv. még ma. 🙂

Addig is itt egy kicsit megújított térkép, rajta az első elért célponttal. Átszíneztem, a piros lesz a megtett út, elért cél. Tartalmilag is változás, hogy a lehetséges irányok némelyikébe egy vékonyabb bordó vonal vezet – ezek a lehetséges irányok közül azok, melyek a közeli jövőben a leginkább valószínűek 🙂


Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!


Feliratkoztál már hírlevélre? Próbáld ki! 🙂

Email cím*


2020.01.16. Kevergés Máltán, kavarás a neten

2020.01.14. Tudjuk hányféle út – na de mivégett?

Jack London túra – Csavargás 5000 forintból egy hónapig

2020.01.14. Két ember, két álom

11 Comments:

 1. Patai Mária Zsuzsanna

  Most is a vadonban vagy, csak ez most az “embersűrűs, gigászi”…Drukkolok, hogy sikeresen szálljatok fel és le!

 2. Szabó Edit

  Nagyon részletes és érdekes beszámolót kaptunk, köszi! 🙂 Máris olvasnám a többit.
  Számomra meglepetés volt, hogy az Adam Sude-hoz keresel helyszíneket, mert ebből az derült ki, hogy még nem fejezted be a regényt. De örülök, hogy sikerrel jártál, mert arra számítok, hogy ez időben közelebb hozza majd a befejezést.

  Tetszik az új térkép! Átalakult egy mosolygós napocskává, ami az úticéljaid felé szórja a sugarait. 🙂

 3. Te “könnyűszerkezetes lény”, én nagyon jól szórakoztam! Olvasnám még tovább, tovább…. ! 🙂 🙂
  Remélem megkóstoltad a fáról a narancsot, mert az olyan ízélmény, hogy sosem felejthető. A nálunk kapható narancs, a nyomában nem érhet. Én Olaszországban ettem fáról narancsot, citromot, azóta nagy csalódás itthon mindkettő.

 4. Már forró a 2. fejezet, rakom-adom nemsokára, tán egy órán belül olvasható lesz 🙂

  • Nagyné Ica

   Most olvastam az első részt!
   Nagyon élveztem! 🤗
   Már tervezés és az indulás is izgalmas volt. Várom a továbbiakat. 😊
   Kicsit ismerős volt a helyzet, nagyon hasonlított az én első olaszországi utamhoz…igaz az busszal volt és a Népliget volt a kiinduló pont. De nekem, vidékinek ez is nagyon új volt.

 5. Marsovszki Viktória

  De jó, hogy nem váltottál egot, mert már azt hittem! 🙂 Sikeresebb utat kívánok, mint eddig volt! Belejöttök, mire a végére értek. Vagy sokkal hamarabb is már! Döcög, hisz egy teljesen új létállapot ez, tanulni kell. Számomra legfontosabb most, hogy ugyanaz vagy, aki eddig voltál, Cen! Tanulsz megküzdeni a “civilizációval” (civilizálatlansággal) is, a Vadonod után. 🙂 Járjátok sikerrel, sok tapasztalattal gazdagodva kicsit kiismerve a Világnak ezt a másik terepét! 🙂 Úgy tűnik, itt még teljesen védtelenek vagytok, de beletanultok, biztos vagyok benne! Ha jól gondolom, ez az egyik fontos célotok! Járjatok sikerrel!

 6. Már vártam a beszámolót az indulás kalandjairól, örülök, hogy rögtön ugorhatok a folytatásra ☺️

 7. Marsovszki Viktória

  cen

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!

  VIHAROS AZ ÉLETED? KÜZDENED KELL? AKKOR EZT OLVASD EL!
  San Francisco, 1890-es évek. Egy fiatal fiú megelégeli a családi ház nyomasztó világát és a polgári társadalom kilátástalan körülményeit, és a kalandot választja: a tapasztalás útját. A csavargás és a matrózélet, a szenvedély és a szerelem teszi őt felnőtté. Centauri előző könyvében már bebizonyította, hogy tud letehetetlen nagyregényt írni: a témájában is a Jégvágóhoz kapcsolódó Jákob botja pedig egy minden eddiginél varázslatosabb utazásra hívja olvasóját az emberi természet kiszámíthatatlan tájaira. A kaleidoszkópszerű elbeszélés egyszerre olvasható fejlődésregénynek, családregénynek, kaland- vagy épp szerelmi történetnek. Bár az események és a karakterek néhol felidézik Jack London élettörténetét, ez a könyv mégsem róla szól, hanem arról, hogyan lehet Jack Londonná válni.

  ÚJ ROVAT!! - TABOOK (1. rész): MIÉRT NEM FELESLEGES A LEXIKÁLIS TUDÁS?: "Nem mindegy, hogy egyetlen új infó durván félmillióval, vagy durván 50 millióval növeli az elme lehetőségeit." 2020.08.11. 16:28

  ÚJ ROVAT!! - TABOOK (1. rész): MIÉRT NEM FELESLEGES A LEXIKÁLIS TUDÁS?:
  "A felvett információk nem feltétlenül, nem törvényszerűen kapcsolódnak össze hálózattá, nem válnak egy szupersztráda részeivé automatikusan. Ilyen robbanások kezelése egy szint felett többlet képességeket igényel, alighanem ezt nevezzük zsenialitásnak. Gyakori az is, hogy bármennyi infó jut is be az agyba, azok fragmentumok lesznek."

  LEGSZEBB EMLÉKEIM - AZ ÖREG, AKIT ÖREGNEK HÍVTAK: "Csodálkoztam, hogy ellenvetés nélkül hagyták elmenni. Nem is várt egy percet sem. Az utolsó mondat után fogta magát és egyszerűen kisétált az ajtón." 2020.04.18.

  LEGSZEBB EMLÉKEIM - AZ ÖREG, AKIT ÖREGNEK HÍVTAK:
  Valójában nem is volt a tanárom. Egy tudós ember volt „csak”, egy geológus, paleontológus, egy folyton töprengő, agyaló, kombináló ember. Termetre meg egy medve. Egy lassú, dörmögő, tekintélyes nagy medve. Ismerte a vadakat, a madarakat, de nem volt olyasmi, ami ne érdekelte volna. Talán a hülyeség – az talán hidegen hagyta. Nyugodt ember volt. Amolyan ősapa. Mindenki apja vagy mindenki nagyapja. Sokan jártak hozzá, az ő kicsi, fenyőkkel övezett házába, fiatalok."

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN: "„Ezer éve” ígértem egy cikket egy olyan jelenségről, amiről magyarul nem találni semmit, holott méltó volna a világhírre." 2020.08.08. 13:18

  ŐRÜLT PORTLANDI FECSKÉK - MADÁRVONULÁS AMERIKÁBAN:
  "Az amerikai kontinens nyugati partjainál és az USA északi illetve Kanada délinyugati részén, ahonnan a nyugati partokat követve, többek között Kaliforniát érintve Dél-Amerikába vonul. Néhány éve meghökkentő gyülekezésük alakult ki az Oregon állambeli Portland egyik általános iskolájánál. Azon túl, hogy amit ezek a fecskék művelnek, egészen elképesztő, számos tanulsággal is szolgálhat a számunkra. De először nézzünk egy felvételt, hogy lássuk, miről van szó. Először olyasmit látunk, amit seregélycsapatoktól is „megszokhattunk”; éjszakai beszállás előtti, csapatos légiparádét. "

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.

  A HÉT LEGFONTOSABB ESSZÉJE: Az agresszió és a koronavírus-járvány lehetett volna az utolsó mentsvárunk. 2020.08.06.
  "Hatalmas sanszot hagytunk ki ezekben a hónapokban. Épp a világjárvány adott nekünk lehetőséget arra, hogy egy alapvetően elhibázott pályáról letérjünk, de ez nem történt meg. És nem fog megtörténni már. Azt is állítom, hogy ezután jöhet bármi, nem fog történni semmi, az ember, a Homo sapiens elvesztette képességét, hogy saját sorsának kovácsa legyen."
 • MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA

  MAZSOLA A MÚLTBÓL - EGY JÓ KÖNYV NYÁRRA
  "„Fiatal lányként nagy bajba kerültem. 1966 nyarán lefeküdtem egy fiúval, aki még nálam is éretlenebb volt, és azonnal teherbe estem. (…) Kirúgtak a főiskoláról. (…) A terhességem előrehaladtával máshol kellett menedéket keresnem. A szomszédok úgy viselkedtek, mintha a szüleim bűnözőt rejtegetnének. Kissé délebbre, a tengerparton találtam magamnak egy pótcsaládot (…) Fegyelmezett, mégis meghitt családi életük a bioételeken, a klasszikus zenén és a művészeten nyugodott. (…) Vasárnaponként elsétáltam egy kihalt tengerparti kávéházba, ahol kávét és fánkot reggeliztem – egyiket sem nézték volna jó szemmel az egészséges ételek uralta háztartásban. (…) Mivel nem voltam férjnél, az ápolónők kegyetlenül bántak velem, órákig hagytak szenvedni az asztalon… (…) Drakula lányának neveztek (… ) Bár a karom üres volt és sírtam, a gyermekem életben maradt és jó kezekbe került. (…) Örökbe adtam egy jómódú és művelt családba."

  HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA

  HŰSÍTŐ KALANDREGÉNY NYÁRRA
  "Centauri, a “titokzatos író” nem az Államokban él, első regénye mégis egy hamisítatlan, modern amerikai nagyregény. Hátborzongató balesetek, merényletek, agyműtétek, kocsmázások, válságok, és szerelmi csalódások jelölik ki az ifjú Dan Coolbirth útját, hogy aztán a nálánál jóval idősebb Angelicával folytatott románcát egy kettős gyilkosság szakítsa meg. Ekkor elkezdődik a road movie, Dan Kaliforniából észak felé, Montanába menekül, ahol a vad szépségű és különös képességekkel megáldott indiánlány, Téa keresztezi az útját. Szinte filmszerűen áll össze egy extravagáns, őrült, mégis sok szempontból fájóan átlagos család története, miközben számos jellegzetes és felejthetetlen figura bukkan föl, áttételesen pedig fontos szereplőkké lépnek elő olyan írók, mint Salinger vagy Melville, sőt fény derül arra is, hogy mi köti össze a famíliát Jack Londonnal. Dan, a maga kamaszos módján, durva kritikával illeti a világot, főként a szüleit – még az imádott nagyit is, aki lökött barátai segítségével igyekszik “tökös gyereket” faragni belőle -, ugyanakkor remek humora van. Azt viszont nehéz eldönteni: Dan útja a múltba visz, vagy egy olyan világba, ahol élő ember még nem járt."

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA

  MUTÁCIÓ - JÁRVÁNYNOVELLA
  Nehéz megmondani, mi a legjobb az életben. Valamivel könnyebb kérdés, mi a legrosszabb. A járvány kitörésekor már tudtam. Legalábbis azt hittem, tudom. Három dolog a legrosszabb, de hogy a három közül melyik a leginkább elviselhetetlen, arról még a karantén idején sem döntöttem. Az első az, ha valaki hirtelen meghal. Mondjuk, az apád, akire mindig számíthatsz. Akivel sörözhetsz, beszélgethetsz, horgászhatsz; aki nem tökéletes, de mégiscsak ott van neked, akit bármikor kereshetsz, olyan, amilyen, de nála valóságosabb ember nincs a Földön. Az valami felfoghatatlan, amikor egy napon közlik veled: ez az ember nincs többé. Meghalt. Váratlanul. És te nem érted: Akkor most mi van? Többé nem beszélünk? Többé nem főzünk együtt? Akkor holnap mégsem horgászunk? Akkor ma nem találkozunk? Már ma sem? Ezt alapvetően nem képes felfogni az ember. Hiába volt ott egész életében, a bölcsőtől az esküvőig, most mégis olybá tűnik, hogy az embert, aki az apád volt, álmodtad csak. És most felriadsz egy álomból, a továbbiakban ébren kell lenned, egy olyan világban, ahol árva vagy.

  KERT A VADONBAN

  KERT A VADONBAN
  Sajnos alig találni adatokat arról, hogy az ország területének hány százalékát teszik ki kertek. Hosszas keresgélés után sem sikerült megbízható forrásra bukkannom, holott nyilván nem elenyésző ez a hányad. Sok múlhat azon, hogy ezek a kertek milyen állapotban vannak, és a tulajdonosokat milyen szándék vezérli a művelésük során. Ma ez fokozottan igaz. Az én kertem például mára úgy működik már, mint egy kültéri légkondicionáló.

  KERT & VADON "Mindig történik valami. Most például örökbe kellett fogadnom egy egész "csonka családot." 2020.07.17. 12:18

  KERT & VADON
  "Július 5.-én új fejezet nyílt a birtok történetében, aznap viszont még nem tudtam, hogy nemsokára egy kis “csonka családot” kell örökbe fogadnom. A délutáni órákban, nagy hőségben, a bejárati ajtó előtt megjelent egy sünkölyök. Ennyire kicsi sünt talán nem is láttam még. Szokatlan volt az időpont is, mivel a sünök éjjel járnak."

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK

  RÉM EGYSZERŰ RECEPT HÚSEVŐKNEK
  Szeretek pepecselni macerás ételekkel, ha időm engedi – de gyakran nem engedi. Utóbb pedig sok ételről kiderül, hogy koránt sem annyira nehéz vagy macerás az elkészítésük, ahogy azt botcsinálta szakács fényévekről elképzeli. A hétvégén írtam arról, hogy a kenyérsütés is lenyűgözött azzal, hogy voltaképp a semmiből lesz valami alapvető; s alapvetően finom. Bevallom én húsevő vagyok. Kötelességem is húst enni a lábam miatt. Írtam már arról, hogy gyerekkoromban kis híján majdnem elvesztettem a jobb lábamat (AMIRE BÜSZKE VAGYOK: A JOBB LÁBAM), máskor sikerült ugyanebbe a lábba beleállítanom a baltát, s ilyenkor fokozottan kellett ügyelnem arra, hogy elegendő húst egyek; ez ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a láb fenntartsa magát. Szerencsére kedvelem is a húsételeket

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG

  A MADARAK SÖTÉT OLDALA - ÁLLATI KEGYETLENSÉG
  "Sokan szeretjük a madarakat. Csodáljuk őket, számos esetben írtam róluk én is elragadtatással. Legutóbb a madárdal lenyűgöző szépségét mutattam meg, egyúttal bizonyítékként arra, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint azt bárki gondolná. Hajlamosak vagyunk idealizálni az állatok világát, és eszményként szembe állítani az ember kétségkívül drasztikus és „embertelen” világával. Könnyen alakul ki bennünk az a kép, hogy szemben velünk, az állatok ártatlan és tiszta lények. Abban egészen biztos vagyok, hogy a természet egésze egy lenyűgöző, messze felettünk álló, hibátlanul működő rendszer. Ebből a szempontból vizsgálva magamat, a természet imádata és vizsgálata szinte már vallás. Alighanem panteista vagyok. Ami másoknak az Isten, az nekem Gaia. Ugyanakkor töprengésre ad okot, ha az állatvilágot közelebbről is szemügyre vesszük. Erre különösen sok lehetőség nyílik a webkamerák és élő közvetítések korában."

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?

  AMIT NEM TUDTÁL A HARKÁLYOKRÓL: Valóban kérdés: hogy nem lesz előbb-utóbb az összes harkály agyalágyult? Egész életében beveri a fejét, ezerrel, újra meg újra! Hogy nem lesz mégsem egy kóválygó agyhalott?
  Ha van ismert madár, akkor a harkály az. Ugyanakkor a legtöbben alig tudnak róla valamit. Tudjuk, a harkály a fák doktora, tudjuk, odúkat váj a fákba, ugyanakkor gyógyítja azokat, látjuk télen a madáretetőnkön, de gyakran nem tudjuk, hogy melyik harkályfaj a vendégünk – ugyanis jó pár fajunk van –, másrészt kevesen tudják, hogy a harkályok (hivatalos néven fakopáncsok) mennyire különleges madarak. Talán mert megszoktuk már, hogy a fákat kopácsolják. Megszoktuk pompás színeiket és jelenlétüket, de érdemes megnézni őket közelebbről, mert bizony tátva maradhat a szánk is. Szabó Edit kérésére írok róluk részletesebben. Az eredeti kérdés az volt, hogy egy bizonyos hang, egyfajta gépfegyverropogás származhat-e harkálytól? Ennek apropóján azonban egy kicsit közelebbről is megmutatom a harkályokat. Először is készítettem egy kis harkályhatározót az éjjel. Általában nagy fakopáncs jár a kertünkben, de ahol nagyobb park, erdő, öreg gyümölcsös van a közelben, több fajjal is találkozhatunk.

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?

  NŐURALOM ÉS A FÉRFIAK BUKÁSA: Lányok egész generációja nőtt fel apa nélkül. Lányok garmadája igyekezett megtudni olcsó, véletlenszerűen fennmaradt könyvekből, miben áll a férfi lényege. Egyáltalán, hogy néz ki?
  Először volt a tízéves háború. Ez tavasszal kezdődött és tavasszal is ért véget. Hatvan évvel korábban. Májusban béke volt. Majd következett a húszéves háború, ami húsz évig tartott, nyáron kezdődött és nyáron ért véget. Szeptemberben ismét béke volt. Végül kitört a harmincéves háború. Ez ősszel kezdődött és ősszel ért véget, harmincévnyi öldöklés után. Októberben elcsöndesültek a frontok. November elejére egyszerűen kiürültek a lövészárkok. Az ezredesek, dandártábornokok, marsallok novemberben már nem találtak katonákat. December elején próbáltak még toborozni, de a falvak és a városok egyaránt üresen álltak, pontosabban nem volt bennük férfi, még fiatal férfi vagy nagyobb fiúcska sem. Arról nem szólva, hogy ezredesek, dandártábornokok, vezérkari főnökök és marsallok se igen akadtak. Az a néhány, aki maradt, agyalágyult hülye lett a sok lövöldözéstől, az összességében hatvanévnyi öldökléstől elszállt minden harcikedvük és életerejük, megöregedtek, nemhogy harcolni, de járni is alig tudtak, süketek voltak mindkét fülükre, és amikor ezek közül néhányan itt-ott, véletlenszerűen, a pusztában, a tajgán, a tundraövben, az évekkel korábban elcsatangolt vagy leszakadt, húsz és harminc és negyven évvel korábbi hadifogságból hazafelé vándorló kéttucat férfiból összeblöfföltek egy-egy tizedet vagy fél szakaszt, bármit, amit harci alakulatnak tekinthettek, és mustársárga, vérpöttyös térképeikkel elindultak az utolsó állások felé, majd odaértek, azt kellett látniuk, hogy ott már rég nem folyik semmiféle harc, sőt vér se. A tízéves háborúból visszamaradt csontoknak nyoma sincs. A húszéves háború katonai zubbonyaiból csak itt-ott maradt néhány mandzsettagomb, de az is a porhanyós, vértől fekete tőzeg alatt.

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?

  MÓRICKA ESETE A VILÁGJÁRVÁNNYAL: Ha valaki egész életében forradalmi hévvel azt üvölti: „Előre!” – amikor a történelem hozza úgy, hogy valóban nincs más hátra, mint előre, miért kezdi váratlanul azt üvölteni, hogy „HÁTRA!”?
  Hetekkel ezelőtt írtam már a hisztériáról, leginkább kérdéseket tettem fel. Költői kérdéseket zömmel, s nem vártam választ. De ennyi idő után pár választ kaptunk mégis. Jól látszik, hogy valóban kibontakozott mára egy ideológiai háború, ahogy kibontakozott egy életmódok közötti háború is. Az egész vita valójában a karanténról és a maszkviselésről olyan ideológiáktól átfűtött, eszement tónusban zajlik, hogy ép elméjű ember egy idő után inkább kiszáll; kiszáll olyan szinten is, hogy egyáltalán olvassa és hallgassa ezeket. A járvány gyakorlóterep, felület sok megmondófej számára. Épp ez adja meg számunkra az egyik fontos választ. Nem vitatható, hogy rendkívüli helyzetben vagyunk. Akár brutálisan veszélyes járványhelyzetről, akár brutálisan túltolt hisztériáról beszélünk. Mindkét esetben igaz, hogy valamiféle rendszerhibával kell szembesülnünk. Ismét leszögezem: én nem gondolom, hogy itt hisztériáról lenne szó. Arról semmiképp, hogy az egyik oldal hisztérikus volna, no de a másik, az mennyire józan. Nem. Legjobb esetben is egy hisztérikus gyereket látunk, nevezzük őt Zolikának, de lehet Robika, Pistike vagy Móricka is, tök mindegy, aki a pénztár előtt földre veti magát, üvölt és toporzékol, mert nem vettek neki rágógumit.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.

  MEGHÖKKENTŐ ÁLLATOK – AKIT MINDENKI LÁTOTT, MÉGSEM LÉTEZIK: Gondolhatnánk – ahogy gondoltuk is évszázadokig –, hogy egy új kecskebéka létrejöttéhez is kell egy nőstény kecskebéka meg egy hím. De nem.
  A tavasz az utánpótlásról és a fennmaradásról szól a vadonban; végsősoron e körül forog minden. A nyugalmi időszakok is azt a célt szolgálják, hogy kihúzza mindenki tavaszig valahogy, s a lehető legfelkészültebben jusson el a tavaszig. Nem meglepő, hogy a legérdekesebb és legdöbbenetesebb jelenetek, szokások, trükkök zömmel a szaporodási időszakhoz köthetők, a titokzatos és gyönyörű madárdaltól a násztáncig. Vagy gondoljunk a szarvasbőgésre, mely egyben kivétel is, hisz őszre esik, de két ősz között egy szarvas, még egy bika is, bizonyos értelemben csak egy legelésző állat, ám szeptemberben már az erdő királya, a fenségesség maga, és szinte uralja az egész őszt. Legyen egy faj násza bármily látványos, a legtöbb esetben egymástól igen távoli fajok között is van valami közös. Azonos fajhoz tartozó egyedek állnak össze annak érdekében, hogy újabb egyedeket hozzanak létre.

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET: "Jobb világban élnénk, ha erről széles körben tudnánk." 2020.05.01. 08:35

  SKORPIÓK MENTHETNEK MEG MINKET:
  "Először is meg kell küzdenem azzal, hogy pillanatnyilag senki sem tudja, hogy az udvaromban hány faj él. Ami a legszebb: hiába csődülne ide két tucat kutató, a zoológia és botanika legkülönbözőbb területeiről, számukra is hosszas feladat volna felmérni ezt a 11 hektárt. Ráadásul, ha nagyjából végeznének, akkor is csak egy megközelítően helyes képet adhatnának, hisz még egy kicsi terület faunája és flórája is folyamatosan változik. Új fajok tűnnek fel, és régi fajok tűnnek el."

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK? "A közép- és a felső osztálybeli nők a beteges megjelenést sminkkel is igyekeztek elérni. Úgyis mondhatnánk: tébécésre sminkelték magukat." 2020.04.24. 05:08

  HOGYAN ALAKÍTOTTÁK A DIVATOT JÁRVÁNYOK?
  "Az 1800-as évek közepére a tuberkulózis Európában és az Egyesült Államokban is elérte a járvány szintjét. A betegségről ma már tudjuk, hogy fertőző, a tüdőt támadja meg, és más szerveket is károsít, ez a tudás azonban a 19. sz. elején nem állt rendelkezésre. Az antibiotikumok megjelenése előtt a fertőzöttek lassú leromlás során értek el a végső stádiumba. Sápadni és fogyni kezdtek, mielőtt belehaltak volna az akkoriban „felemésztődésnek” mondott kórban. Épp ez két, alapvetően nyugtalanító tünet vált az új divat alappillérévé, s nem kell sokat keresgélnünk, hogy hamar rábukkanjunk máig tartó hatására."

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS "TELJES TESZTELÉS" - A SARKSITE-ON: "De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt. Ez a frusztráció lesz az, ami megakadályozza az emberiséget abban, hogy végül győzedelmeskedjen és helyreállítsa régi szép életét." 2020.05.07. 19:21

  TELJES TERJEDELEMBEN MÁR ITT IS
  "Hiába ígérte Bill Muskerberg a KONTKAT-3000 zavartalan élesítését, a letöltés mégis akadozott. Tegyük hozzá, Josef K. maga sem tudta eldönteni, hogy az internet túlterheltsége vagy a laptop elavultsága miatt, esetleg valami zsarolóvírusnak köszönhetően. Mindenesetre a KONTAKT-3000 ölelkező kabalafigurái előtt egyre csak karikázott a gép, ráadásul egy ponton frissítésbe kezdett, kikapcsolt és újraindított. Josef K. csak annyit mondott erre: „Szar az egész” – ezt is magában. De miért is csodálkoznánk ezen? Josef K. épp azokat a tüneteket mutatta, amiről a mennyei Bill Muskerberg oly sokat beszélt."

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB "SZTORI", AMIT VALAHA ÍRTAK: "Mi történt Krisztussal? Hogyan végezhette kereszten, amikor voltaképp semmit sem tett?" 2020.04.10. 16:01

  JÉZUS KRISZTUS TÖRTÉNETE A LEGPROGRESSZÍVEBB
  "Végtelenül szomorú, tragikus, és mindörökre aktuális marad az a pinpongozás, amit Krisztussal csinálnak. Amikor végsősoron mindenki – ki ilyen, ki olyan okból – érdekelt Jézus halálában, de valahogy senki se akarja, hogy személy szerint ő vigye el a balhét. Tudja mindenki, mennyire méltánytalan, mennyire ostoba, mennyire kicsinyes minden erő, ami Krisztus ellenében megmozdul; ami ekkora erővel s egyszersmind ennyire szánni való ostobasággal valaki halálát akarja. Mindenáron, de úgy, hogy felelősség senkit se terheljen."

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA: "A madárénekek lassított vizsgálata abba az irányba mutatott – egyértelműen –, hogy a madarak jóval intelligensebbek, mint korábban hittük, ráadásul érzékeny ponton talált el minket." 2020.04.06. 20:28

  A MADÁRÉNEK DÖBBENETES TITKA:
  "A felvételek után arról nem lehetett vitát nyitni, hogy a madárének sok esetben pontos mása az emberi zenének. Egyetlen ponton lehetett a madárzenét visszatuszkolni abba az eszmerendbe, ahol az emberi zene az értelem és a művészet csúcsa, egyedüli képviselője. Ez pedig a tudatosság kérdése. A szkeptikusok azt állították, hogy bár sok madár lenyűgöző dallamokat énekel, erről mit sem tud. Ahhoz hasonlóan, amint néha élettelen tárgyak is dallamok kiadására képesek."

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM? "A borhoz kitartás kell, nyitottság és határozottság, odafigyelés és akarat; a jó borhoz épp azok kellenek, mint a jó élethez." 2020.05.03. 12:29

  HOGYAN LETT BORGYŰJTEMÉNYEM?
  "Akkoriban rendszeresen láttam vendégül népes társaságokat, minden második hét péntekén. Nagy főzések, zenehallgatások és beszélgetések színtere volt minden ilyen este. Hajnalig folyt a lakoma, a beszéd, ha tetszik, a mulatozás. Zömmel madár- és zeneszerető emberek jártak hozzám. Zömmel sörivók. Egyik pénteken elmeséltem nekik, hogy már saját borom is van a pincében, mert korábban másnak félre raktam egyet, és úgy gondoltam, nem járja, hogy sajátom ne legyen. Mire páran úgy gondolták: az sem járja, hogy nekik sincs félrerakott boruk."

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK? "Szeretnék adni nektek az ünnepre valami kedveset, s találtam is valamit. Rettentően tanulságos és aranyos!" 2020.04.11. 18:20

  KIK TÁNCOLTAK HAMARABB? AZ EMBEREK VAGY A MADARAK?
  "De mielőtt megmutatnám, pár szót, egy kis bevezetőt engedjetek meg. Úgy látszik, nem bír magával a bennem rejlő „népművelő” 🙁 A minap részletesen írtam a madárzenéről, s már ott is feltettem azt a kérdést: mi van, ha nem az állatok utánoznak esetenként minket, hanem az emberi faj rendezkedett be az állatok utánzására? Nem akarom ezt a kérdést ismét megnyitni, csak épp egy olyan felvételt ajánlottak a figyelmembe, ahol épp az ember utánoz állatokat. De mint oly sokszor, ennek is nagyobb a jelentősége annál, minthogy csak vidámkodjunk kicsit."

  FILMAJÁNLÓ: "Bizonyos asszonyok számára épp ezek a férfiak jelenthetik a beteljesülést, már ha képesek kicsalni őket az erdőből vagy velük élni a vadonban" 2020.04.05. 19:36

  FILMAJÁNLÓ:
  "Ezért az e világból való nőnek, amikor rátalál az emberére, aranyásóra vagy hegymászóra, nincsen könnyű dolga. Katharina (Mathilda May) a farkasember, Roccia jobbján lép be a képbe, és az atletikus Adonisz, Martin balján végzi. Martinnal pedig a hegy, a Cerro Torre végez. Ez lenne a lelőtt poén, de gyorsan hozzáteszem, hogy a két férfi viadala során, a film mértani középpontjában, meghal még valaki. Olyasvalaki, akinek nem kellett volna."

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA: "A kakukk valóban okos, agyalós madár, mégis néha épp az eszessége miatt jár pórul. Pontosabban azért, mert ennek az eszességnek is vannak határai." 2020.04.08. 19:33

  ÁRMÁNY ÉS ÁLCA:
  "A kakukk arról híresült el, hogy a tojását más madarak fészkébe csempészi, és a fióka felnevelését nálánál sokkal kisebb termetű madárfajokra, például a vörösbegyre vagy a nádiposzátára bízza. Kevesen tudják, hogy a kakukk bizonyos szempontból az álcázás nagymestere is. Képes mások álcázását utánozni. A madártojásokat általában szintén valamiféle rejtő-szín jellemzi, ami azonban fajonként változik; más a vörösbegy, a nádirigó, az énekes rigó és a barázdabillegető tojása. (Az alábbi kép a fekete rigó tojásait mutatja.)"

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN? "Már nem is tudom, mióta vagyok itt önkéntes karanténban, de talán úgy 6-7 hete. Rögtön az elején arra lettem figyelmes, hogy géphangokat hallok a völgyből." 2020.03.29. 17:51

  HOGYAN HÓDÍTS KARANTÉN IDEJÉN?
  "Korábban többször is beszámoltam a területemre vonatkozó tervekről, többek között arról is, hogy a fásítás mellett feltett szándékom visszaadni a terület egy részének a vizet. A völgy ugyanis valaha láp vagy mocsár volt, a birtokhatár túloldalán ma is égerláperdőt találni. Beszéltem olyan környékbelivel, aki még vadkacsákat látott ebben a völgyben tömegével, s olyannal is, aki a területhatáron folyó patakon tanult horgászni. "

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ? "Mindnyájan szeretnénk a lehető legtöbbet megtudni arról, amit szeretünk, de arról is, amit nem. Jó esetben." 2020.06.05. 19:09

  TUDTAD, HOGY CSAK A HALOTT ÍRÓ A JÓ ÍRÓ?
  "Vannak, akik rajonganak a kortárs magyar irodalomért, vannak, akik kevésbé, de tartozzon valaki bármelyik csoportba, azt hiszem, minden olvasó szeretne tisztában lenni a kortárs irodalom állapotával, minőségével, szereplőivel. De hányan veszik a fáradtságot, hogy éveken át vegyék és olvassák az aktuálisan megjelenő irodalmi folyóiratokat? A kortárs irodalom legfontosabb fórumát ugyanis még mindig a folyóiratok jelentik."

  REKVIEM AZ ÖREGEKÉRT: "Mintha ugyan egy öregember már nem érezne, mintha ugyan egy vénember, egy vénasszony nem sírna." 2020.04.16. 19:06

  REKVIEM AZ ÖREGEKÉRT:
  "Élj sokáig! Azt kívánom. De tudd, ha egyszer te haldokolsz majd, ha egyszer rád csap le váratlanul az utolsó óra, és egy olyan öregember arca rémlik fel előtted, akit sosem láttál, akkor tudd: Ő volt az. Valaki 2020-ból. Talán 2030-at, talán 2050-et írunk akkor, de tudd, az arc, amit akkor látsz, évtizedekkel korábban, 2020-ban halt meg. Talán fogják majd a kezed, talán beszélnek hozzád, talán leszel olyan szerencsés, és mégsem érzed azt a kezet, mégsem hallod azt a hangot, mégsem érzed magad szerencsésnek."

  HANGOSNOVELLA A SZERELEMRŐL: Ha nem fájt volna mindig így, hogy bár megszülettünk, mégsem lettünk." 2020.01.04. 10:11

  HANGOSNOVELLA A SZERELEMRŐL: Ha nem fájt volna mindig így, hogy bár megszülettünk, mégsem lettünk.
  "Kedves Mindenki! Az elmúlt években alig-alig raktam fel hangos novellát vagy írásokat. Még 2019-ben készítettem pár felvételt ebből a célból, s várhatóan felvételek tucatjai készülnek 2020 elején, úgy néz ki, hogy igen jó minőségben, stúdióban. Többen többször is jeleztétek tavaly, hogy örülnétek az ilyen videóknak, és én akkor azt ígértem: lesznek. Nem mondom, ezt sem sikerült elkapkodni, de lett, s lesz is időnként új is. Hogy mennyi, azt pontosan még nem tudom. Fogadjátok szeretettel Philemont! A legjobbakat kívánva: Cen’"

  40 ÉVES A VILÁG LEGJOBB ALBUMA: "Átváltozik az út, egy pillanat alatt útvesztővé. S minden útvesztő lélekvesztő is. S miden lélekvesztő elveszejti az észt és a tehetséget is." 2019.12.01. 18:41

  40 ÉVES A VILÁG LEGJOBB ALBUMA:
  "A kísérletekből konklúziókat vonunk le, megnézzük, mi hogyan működik, működik-e egyáltalán, aztán – ha elég kísérletet végeztünk – levonjuk a konzekvenciát, és lépünk. Változtatunk valamin. Létrehozunk az új tudás birtokában valamit. Ez az, ami az új kor elhatalmasodó kísérletezőkedvében és égig növekedő individualizmusában gyakran elmarad."