Átállnak az éjszakai életre az alpesi kőszáli kecskék

alpesi kőszáli kecskék

Átállnak az éjszakai életre az alpesi kőszáli kecskék


A hideg éghajlaton élő állatokat radikálisan érinti a globális felmelegedés. Közéjük tartoznak az alpesi kőszáli kecskék (Capra ibex) is, amelyek normál körülmények között nappalonként legelésznek az Alpok lejtőin.

Azonban nem biztos, hogy ez sokáig így marad. Stefano Grignolio, a Ferrarai Egyetem munkatársa és kollégái 2006-tól 2019-ig mozgásérzékelős nyakörv segítségével követtek nyomon negyvenhét egyedet május és október között az olaszországi Gran Paradiso és a Svájci Nemzeti Parkban.

A kutatók azt találták, hogy amikor a nappali órákban magasabb volt a hőmérséklet, a kecskék éjszaka voltak aktívabbak. Így viszont nagyobb valószínűséggel találkoztak első számú ragadozóikkal, a farkasokkal.

“Úgy tűnik, hogy a globális felmelegedés drasztikusan befolyásolja a viselkedésüket, és a ragadozók csak az egyik tényezőt jelentik – mondta Grignolio. A klímára érzékeny állatokként a kőszáli kecskék valószínűleg azért váltanak az éjszakai életmódra, hogy elkerüljék a hőséget. Ugyanis a magas nappali hőmérséklet esetén több energiájukba kerül, hogy lehűtsék a testüket, mint amennyibe az éjszaka során az, hogy melegen tartsák magukat.

Bár ez a stratégia rövid távon segíthet a kőszáli kecskéknek megbirkózni a melegebb éghajlattal, hosszú távon nem biztos, hogy tartható megoldás. Nem biztos, hogy képesek lesznek kielégíteni a táplálkozási igényeiket, ha túlságosan átállnak az éjszakai életmódra, és így annak is nagyobb az esélye, hogy áldozatul esnek a ragadozóknak.

A tanulmány nemcsak a kőszáli kecskék életmódjáról szolgáltat új adatokat, hanem arra is figyelmeztet, hogy az éghajlatváltozás sokszor szinte észrevétlenül és nem várt módon változtathatja meg köröttünk a világot, a köröttünk élő fajok életét, életmódját is.

Forrás: New Scientist, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több állat

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még többet a klímaváltozásról

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Így alakul most Európa időjárása

A kontinens az időjárás mentén kettészakadt, míg mi hőhullámokkal küzdünk, Észak- és Nyugat-Európa még mindig arra vár, hogy elkezdődjön a nyár…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük