Így festi át Alaszka folyóit a permafroszt olvadása

permafroszt olvadása

Így festi át Alaszka folyóit a permafroszt olvadása


Egy helikopteres felmérés során a kutatók hetvenöt, narancssárgára színeződött folyót találtak az alaszkai Brooks-hegységben. A vegyi elemzés során kiderült, hogy a vízben magas a cink, a nikkel, réz, a kadmium és a vas szintje, ez utóbbi felel leginkább az elszíneződésért.


Az elszíneződött Kutuk folyó

Azt is megállapították, hogy a szennyezett vizek szokatlanul savasak: egyes kisebb patakok pH-ja egészen 2,3-as szintig csökkent, ami nagyjából megegyezik a citromlé vagy az ecet pH-értékével.

A magas fémkoncentráció és a savas kémhatás a permafroszt (a Föld felszínének tartósan fagyott rétegének) olvadásához köthető. Ahogy olvad a fagyott talaj, a benne található ásványokat évezredek óta először éri az eső. A fémek így a kövekből kioldódva a környező patakokba mosódnak, amelyek a nagyobb folyókat is táplálják.


Légifelvétel a Kutuk folyóról

Az érintett élőhelyek

persze nemcsak vizuálisan alakulnak át, de a magas ásványianyag-koncentráció rendkívül mérgező a legtöbb vízi élőlényre nézve. A kutatók különösen amiatt aggódnak, hogy a mérgező olvadékvíz milyen hatással lehet az ívó halakra. A jelenségnek komoly következményei lehetnek az egész ország halászatát tekintve.

A kutatás ötlete már 2018-ban felmerült, amikor a szakemberek azt látták, hogy az egy évvel korábban még kristálytiszta folyó rozsdaszínűvé változott. A későbbi műholdvizsgálatok során azonban kiderült, hogy már 2008-tól kezdve lehetett látni narancssárga folyókat. Ezek mennyisége azonban a tavalyi rekordmeleg és az ezt követő fokozott permafrosztolvadás nyomán látványosan megnőtt.


Forrás: LiveScience, képek: University of California, címlapkép: Légifelvétel a rozsdaszínű Kutuk folyóról a Gates of the Arctic (A Sarkvidék kapuja) Nemzeti Parkban Alaszkában, forrás: Ken Hill/National Park Service

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több folyó

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

3 hozzászólás

  1. Ez ijesztő-a fém szennyezés az ételekben hosszú távon is betegségeket hoz majd . Én már halféléket sem merek venni ami import- olvastam olyant is hogy ahol olaj szennyezések voltak ott a halhúsban magas a toxicus nehézfém tartalom. Maradok a jó kis balatoni hal mellett.

  2. Ez nem piskóta! Ez a gond azzal, ha egy beállt egyensúlyt felborítunk. Olyan láncreakciókat indítunk el vele, aminek sehol sincs vége, legalábbis emberi léptékkel mérve sehol, és olyan nem várt következmények százait-ezreit zúdíthatja a fejünkre, ami ellen teljesen védtelenek vagyunk. Jaj, drága Homo sapiens, mennyire egy hülye lény vagy! Néha kedves, néha jópofa, ötletes, kíváncsi, szerethető, főként amikor énekelsz vagy táncolsz, de alapvetően nem hordott még hozzád fogható idiótát a Föld a hátán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük