A legcukibb madaras rajzfilm | Szalonka

Fenyérfutó

A legcukibb madaras rajzfilm | Szalonka


Ha még emlékeztek rá, a Szalonka, amely egy kis fenyérfutó-fióka kalandjairól szól, 2017-ben elvitte a legjobb animációs rövidfilmnek járó Oscar-díjat. (Talán az egésze mezőnynek is ez a legemlékezetesebb alkotása.)

Az ötlet Alan Barillaro rendezőnek egy reggeli kocogás során pattant ki a fejéből a San Franciscó-i Bay Area-ban, amikor magával ragadta a fenyérfutók látványa, ahogy felhúzható játékokként rohangálnak ide-oda.

Nem tudott szabadulni attól a benyomásától, hogy ezek a parti madarak valójában… félnek a víztől.

Barillaro és csapata ezután belevetette magát a fenyérfutók világába és egész hétvégéket töltött az öbölben, hogy minél közelebbről meg tudja figyelni őket. Ekkor vette észre, hogy mennyiféle személyiségük van ezeknek a madaraknak.

Az állatanimációk általában a valóság és a karikatúra közötti vékony mezsgyén mozognak, mivel a rendezők meggyőző és kifejező karaktereket akarnak létrehozni. De Barillarónak fontos volt a valósághűség, ezért kerülte a szokásos antropomorfizmusokat, mint a szemöldök vagy az emberi szem.

Ehelyett a túlzás eszközéhez nyúlt, azt vizsgálva, hogy mennyire tudja megragadni a madarak természetes bohókásságát anélkül, hogy emberi vonásokkal egészítené ki őket.

Különös figyelmet fordított a tollakra, amelyek, úgy látja, az érzelmek teljes skáláját ki tudják fejezni. Még partimadár-szakértőkkel is dolgozott együtt, hogy kiszűrje a tévedéseket, és külön tanulmányozta a madártollakat is. Szerintem megérte.

Forrás: Audobon, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több szalonka

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ti is érzitek már a bugit?

Mi már nagyon érezzük a bugit az oldal indulása miatt, de úgy tűnik, nem mi vagyunk az egyetlenek. Ezeknél az amerikai szalonkáknál talán senkinek a…

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Jövőre egy réce lesz az Év Madara

Három récefaj közül kerül ki jövőre az Év Madara. Hogy a böjti réce, a kanalas réce vagy a nyílfarkú réce lesz, arra július 25-én délig…

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük