Az ételpazarlás fejenként több mint egy mázsa

ételpazarlás

Az ételpazarlás fejenként több mint egy mázsa



Lakosonként átlagosan mintegy 132 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezett az Európai Unióban 2022 során. Ez öt kilogrammal több, mint 2020-ban volt, amikor az első jelentést közzétette az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

2022-ben az EU-ban összesen 59,2 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezett, a háztartások ennek 54 százalékát termelték, amely lakosonként 72 kilogrammot tett ki.

A fennmaradó 46 százalék az élelmiszer-ellátási láncban keletkezett. Egy lakosra vetítve mintegy 10 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezett a termelésben (2020-ban 14 kilogramm), a gyártásban 25 kilogramm (2020-ban 23 kilogramm), a vendéglátásban 15 kilogramm (2020-ban 12 kilogramm) és az élelmiszer-forgalmazásban 11 kilogramm, míg ez az adat 2020-ban 9 kilogramm volt.

Magyarországon 2022-ben az élelmiszer-hulladék mennyisége egy lakosra vetítve 84 kilogrammot tett ki.

Az ellátási láncban keletkezett élelmiszer-hulladékból pedig a termelésre lakosonként 1 kilogramm, a gyártásra 14 kilogramm, az élelmiszer-forgalmazásra 6 kilogramm, a vendéglátásra 2 kilogramm jutott Magyarországon.

Sztella Kiriakídisz , az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa a szeptember 29-én esedékes élelmiszerpazarlás elleni küzdelem nemzetközi világnapja alkalmából közzétett nyilatkozatában megdöbbentőnek nevezete, hogy az élelmiszerek csaknem egyharmada megsemmisül, vagy elpazarolják, miközben – mint kiemelte – európaiak milliói nem engedhetik meg maguknak az egészséges étkezést. Az élelmiszerpazarlás a környezetre is veszélyt jelent, ugyanis minden tonna élelmiszer-hulladék hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedéséhez, felgyorsítja a klímaváltozást és kimeríti a bolygó természeti erőforrásait.

“Arra buzdítok minden európait, gondolja át, mit tehet a bolygó, a gazdaság és társadalom megsegítése érdekében. Az étel az életet jelenti. Túl értékes ahhoz, hogy a szemetesben végezze” – tette hozzá a biztos.


Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több étel

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ezek a kedvenc szaloncukraink

Évről évre nő a karácsonyi időszak egyik legnépszerűbb szezonális termékének forgalma, és bár egyre többféle ízesítésben kapható, a legkedveltebbek továbbra is a klasszikusok…Tovább

1 hozzászólás

  1. A Mag,ar Élelmiszerbank Egyesület vezetője Szabò Szilvia, akit jòl ismerek, csodàs ember, Budapesten van, élelmiszermentő munkatàrsaival együtt adomànyokat gyűjt, hatalmas mennyiségeket, közel szàzezer embert etetnek meg mondjuk az ünnepek idején. Van FBjük is, szòval mint a környezetvédelemben, ebben is vannak fantasztikus emberek. Jòmagam sosem dobtam még ki ételt, ha tùlfőztem egy ünnepet azt vittem a szeretet làdàkba anno. Itt sajnos nincs ilyen. Milyen jò lenne, ha amultik a lejàrat közeli ételeket si.àn kitennék elvitelre, akàrcsak a fonnyadtabb zöldséget gyümölcsöt, de nem inkabb csökkentett àron mindent el szeretnének adni. Sosem veszem meg. Nem tàrolok semmit, csak annyi étel van ami biztosan elfogy, még akkor is amikor itt van valamelyik gyerekem. Ők is nagyon tudatosak ebben. Mindig a mértékjel van baj bàrmerre is fordìtja az ember a fejét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük