Ember és robot “beszélgethet” szavak nélkül is?

Robotok és mesterséges intelligencia

Ember és robot “beszélgethet” szavak nélkül is?

A szociális robotok olyan akusztikai jelkészlettel is felruházhatók, amely beszéd nélkül is hatékonyan segíti a kommunikációt – állapították meg a HUN-REN-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport és a Debreceni Egyetem kutatói.

A szakemberek vizsgálatuk során arra keresték a választ,

hogy az állatok hangadására vonatkozó szabályszerűségek – amelyek befolyásolják, hogy milyen hang hatására közelít vagy távolodik egy másik állat – átültethetők-e mesterségesen létrehozott “gépi” hangokba. A Scientific Reports című szaklapban publikált vizsgálatban önkéntesek közelítési és elkerülési reakcióit mérték egy interaktív online kérdőív segítségével, amelyben a résztvevők egy képernyőn megjelenített figurát irányítottak a hallott mesterséges hangok alapján: közeledtek vagy távolodtak a hangforrástól – olvasható az ELTE Természettudományi Karának csütörtöki közleményében.

A résztvevők egér vagy billentyűzet segítségével tudták a képen látható figurát a megjelenített hangforráshoz közelebb, vagy attól távolabb húzni. A kutatók a hangforrást egy letakart objektumként ábrázolták, hogy az önmagában ne befolyásolja a válaszokat.

Az emberek és állatok érzelemkifejező hangjelei alapján hoztuk létre a lejátszott ingereket, az egyszerű sípolásoktól kezdve a biológiai szempontból komplexebb hangokig”

– magyarázta a közleményben Gácsi Márta, a HUN-REN-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport vezető kutatója. Az eredmények azt mutatják, hogy a mesterségesen generált rövid hangok általában közeledést váltottak ki, míg a hangosabb hangok elkerülést idéztek elő, függetlenül azok bonyolultságától.

A hangmagasság bonyolultabb hatást fejtett ki:

a magas hangok esetében attól függött a reakció, hogy mennyire voltak hangosak. A hangos magas hangok elkerülést váltottak ki, míg a halk magas hangok közeledést. A mélyebb hangoknál a biológiai összetettség számított: a formánsokat (a hangút bizonyos frekvenciákat szűrő/felerősítő hatásából adódó hangtani tulajdonság, ami a hang öblösségéhez járul hozzá) tartalmazó mély hangok elkerülést váltottak ki, míg a formánsok nélküli mély hangok inkább közeledést eredményeztek.

A magyar kutatók eredményei szerint

a szociális robotok az emberi környezetben olyan akusztikai jelkészlettel is felruházhatók, amely beszéd nélkül is hatékonyan segíti a kommunikációt. “Így azokban a helyzetekben, amikor nincs szükség nyelvi interakcióra, a segítőrobotok működése egyszerűbbé, valamint kultúra- és nyelvfüggetlenné válhat” – tette hozzá Korcsok Beáta, a tanulmány egyik első szerzője, HUN-REN-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoport kutatója.

Forrás: MTI | Borítókép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több robot

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Így műt egy robot | A DaVinci X

A szoborfaragó gép kapcsán elgondolkodtam azon, hogy vajon hol tart a robotos műtéti technológia, és tegnap meg is érkezett a válasz, ugyanis sajtótájékoztatót tartott Polgár…

2 hozzászólás

  1. “beszéd nélkül is hatékonyan segíti a kommunikációt”-vissza a barlangba, vakkantsunk, morogjunk, fütyüljünk, sípoljunk- micsoda agymenés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük