Pink Floyd

2015.03.20. A részleges napfogyatkozás napja. PINK FLOYD – az örök kedvenc. Így működik ez. A napfogyatkozás miatt felfüggesztem az írást, nem a Jákobhoz betárazott zenéket hallgatom, hanem előveszem a Floydot ….és aztán benne ragadok. Megint. Nem tudok lekattanni róla, s egy nappal később megértem, mi ez az érzés. Otthon vagyok. A Floyd önmagamhoz vezet vissza, mert néha bizony elcsavargok erre-arra, de az ember, ha nincs az öngyűlölet állapotában, alapvetően szeret önmagával lenni, a saját középpontjában. Ha nem önazonos, ha kizuhant magából, a létének alig marad valamicske értelme, már ha van egyáltalán, hát ha már egyszer itt vagyunk, ebben az életnek mondott gyógyíthatatlan betegségben, vállaljuk be teljesen, és élvezzünk ki minden lázas órát.  

Roger Waters koncert – én is ott voltam. (Welcome to the maschine)

Ugyanerről a koncertről egy másik felvétel. Zárójelben: gyakran kétkedek az ember értelmes voltában, gyakran kétlem, hogy az ember a Földön élő 15-30 millió faj közül bármiben is kiemelkedne, és ez nem egy rohadt jó érzés, elvégre én is ember volnék. Egy időben, ha szabadulni akartam ettől az érzéstől, amikor hiába kerestem az emberben a méltóságot, mindig ezt a felvételt néztem, akkor még VHS-ről, s mindig lenyűgözött, hogy az éneklő ember milyen gyönyörű. Nem tudom, ki az énekesnő, de amint 2.22-nél átveszi a vokált Waterstől, a hangja kitölti az arénát, és ahogy az arcába nézek, nem tudom elhinni, hogy az ember nem egy páratlan lény az Univerzumban, amely eleve jó, békében él, hallatlanul okos, érzékeny és szép, s mivel kívül belül maga a tökély, képes a lehetetlenre is. (És persze a The Wall albumról ez egy nem akármilyen “nóta”.)

AMIKOR A KÖNYVELŐ NEKIVADUL. Itt a teljes koncertanyag, de még kiemelnék valamit belőle. Talán a legismertebb Floyd-darab, a Money rendkívül szórakoztató. Sokszor néztem vissza ezt is. (1.22-től), mivel itt igen jó figurákat találni. Elsőnek egy tipusos jazz-klubbeli tag nyomja szaxofonon (mintha Vári Gyuri ) 1:27-nél a háttérből előugrik egy szürke öltönyös, kopasz, pénzügyőrfejű fickó, és keményen (1.40.33-tól olajkút)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.