USB 2017

centauriról érkeztünk

Meghökkentő elmélettel állt elő egy amerikai tudós, és bizonyítékokat sorakoztat fel állítása alátámasztására, miszerint az emberiség nem a Földön fejlődött ki, hanem földönkívüli fajként érkezett bolygónkra.

Dr. Ellis Silver nem kevesebbet állít, mint hogy az emberiség nem volt a Földön lezajlott evolúció része, fajunk csupán néhány tízezer évvel ezelőtt került ide.
Az ökológus tudományos vagy annak látszó bizonyítékokkal igyekszik alátámasztani elméletét. Szerinte az emberek földönkívüli eredetére utal, hogy csúnyán leégünk a napon, hogy hátfájdalmaink vannak és hogy annyira szenvedünk a szüléstől, mint egyetlen más faj sem bolygónkon.
A Daily Mail beszámolója szerint a tudós nemrég megjelent könyvében utalást tesz arra, hogy a Föld egyfajta börtönbolygó lehet, ahová egy másik földönkívüli faj telepítette az agresszív természetű emberi fajt büntetésből. Silver szerint azért vannak gerincproblémáink és azért fáj a hátunk, mert eredetileg egy kisebb gravitációjú helyről származunk, és a szervezetünk még nem alkalmazkodott teljesen az itteni viszonyokhoz.
„Ahhoz képest, hogy a Föld legfejlettebb faja vagyunk, túlságosan sok testi hiányosságunk van, amelyek nagy veszélyt jelentenek ránk. Ez nem logikus” – érvel a tudós.
Szerinte azért nem bírjuk az erős napsütést, mert nem erre terveztek minket – ellentétben pl. a valóban itt kifejlődött hüllőkkel – , valamint krónikus betegségeinket is az okozza, hogy mint – egyéb, tőle független alváskutatók kimutatták – az emberi szervezet biológiai órája eredetileg 25 órára van kalibrálva, nem pedig 24-re.
Szerinte a földön élt neandervölgyiek és más ősemberek kereszteződtek a valószínűleg több mint négy fényévnyi távolságból, az Alfa Centauriról (a hozzánk legközelebbi naprendszerről) érkezett fejlett idegen lényekkel, akiket ide száműztek erre a planétára – ennek eredményei lennénk mi.
Silver szerint nem véletlen, hogy olyan sokan nem találják a helyüket világunkban, és úgy érzik, mintha nem ide tartoznának. A tudós azt mondja, Humans are not from Earth című könyvével elsősorban vitát szeretne generálni az emberiség származásáról.
Azt mindenesetre már valódi tudományos kutatásokkal bizonyították, hogy baktériumok és az élet alapelmének számító fehérjék valóban érkeztek a Földre a világűrből.

Forrás: Bors (a Daily Mail alapján)

Centauri: Természetesen mindezt nem kell komolyan venni. Ahhoz, hogy az emberiség származásáról vitát generáljunk, nem kell feltétlenül rögtön földönkívüli származással érvelni, az evolúciós elmélet egyébként is egyre több kérdést vet fel. Dr. Silver jobban tenné, ha inkább Darwin elméletét venné górcső alá. Valóban, ha igaz a darwini elmélet, akkor elgondolkodtató, hogy miért vagyunk ennyire érzékenyek a napra, bár tegyük hozzá rögtön: nem mindenki az. Dr. Silver felvetését alapul véve, igazán meglepő, hogy nem tudunk egyetlen bushman törzsfőnökről sem, aki antilopvadászat közben leégett volna a hét faktoros napolaj használatának mellőzése miatt. Mindebből csak az következhet, hogy nem ugyanonnan érkeztünk, különböző naprendszerek, különböző bolygóiról, s ezért van, aki bírja az itteni sugárzást, s van, aki nem. Én például egészen jól bírom, és bár fehér bőrű vagyok, az első tavaszi napsütés hatására lebarnulok. Egyébként is: Centauri-ügyben én vagyok a leginkább autentikus forrás, s bizton állíthatom, hogy onnan kizárólag én érkeztem (sajnos). Ja, hogy mások sem találják egykönnyen a helyüket ebben a világban? Nagyon egyszerű a válasz: jól tudjuk, hogy ugyanakkor sokan származnak a Szíriusz környékéről. És ebben a kérdésben is látnunk kell, hogy akadnak olyanok is, akik nagyon is otthon vannak itt. Néha még én is.

thomas mann

1935 januárjában a Pesti Napló és a Magyarország című lapok értesülései szerint Thomas Mann beutazási engedélyezése körül nehézségek adódtak. A Magyar Távirati Iroda 1935. január 23-i lapszemléje közli, hogy „az elterjedt hírekkel kapcsolatban illetékes helyről a következőket tartják szükségesnek nyilvánosságra hozni: Thomas Mann-nak nem kellett volna különösebb beutazási engedély, ha Thomas Mann német útlevéllel jönne Budapestre. Ő azonban nem német útlevéllel utazik, hanem Svájcban kapott igazolvány alapján kért beutazást Magyarországra. Hangsúlyozni kívánják illetékes helyen, hogy nem a magyar kormány állapította meg három napban Thomas Mann magyarországi tartózkodásának idejét, hanem ő maga kért január 26-tól 29-ig tartózkodási engedélyt. Ha bármilyen okból magyarországi tartózkodását meg akarná hosszabbítani, a magyar kormány semmi körülmények között sem fog ez elé akadályokat gördíteni”.

Tovább a cikkre


Jonathan Franzen

És bepillantást nyerhetünk Philip Roth és Franzen közötti rivalizálás, viszály kulisszatitkaiba is. Néha olyan érzésünk lehet, hogy idehaza kulturáltabbak vagyunk, nem mennek egymásnak az írók ilyen nyíltan. Vagy épp ellenkezőleg? Kulturálatlanabbak vagyunk, mivel itthon inkább a fúrás a divat, semmint a nyílt konfrontáció? Ki tudja?

MN: Volt alkalmuk, hogy élőben is kitárgyalják ezt a konfliktust?

JF: Magam sem értem, miért, de az utóbbi időben kifejezetten kedves hozzám. Még egy rajongói levelet is kaptam tőle, miután egy esszém megjelent a The New Yorkerben. Nemrégiben együtt is vacsoráztunk.

MN: És szó esett a rossz érzéseiről?

JF: Dehogy esett! Civilizált, jó hangulatú este volt! Amióta felhagyott az írással, rendkívül előzékeny és jó társaság. Amíg írt, a találkozásaink távolról sem voltak ilyen jó hangulatúak. Azért vagyok ennyire őszinte a Roth iránti érzéseimmel kapcsolatban, mert ő is ezt csinálja; közszemlére tesz mindent. Közszemlére teszi a seggfejséget, vegye-vigye alapon ott van az írásaiban minden. Úgyhogy ha valakinek, akkor neki meg kell értenie, ha hangot adok az ellenérzéseimnek.

Tovább a cikkre

kémkedő írók

JLC: A Rushdie-sztori egészen más természetű. A vitánk nem arról szólt, hogy hiba volt-e kiadni a Sátáni verseket, sokkal inkább arról, hogy érdemes-e megjelentetni a Sátáni versek puha fedeles kiadását. Számos írót és közéleti embert megkérdeztek, köztük engem is. Mindez azután történt, hogy többen is életüket vesztették a Rushdie-ügy szította zavargásokban. A válaszom az volt, hogy ha egy könyvem bárki halálát is okozza, akkor hagynám a fenébe a paperback kiadást, és míg el nem csitul a zaj, megpróbálnám csendben kibekkelni az időt. A vastag fedelű kiadás már amúgy is a piacon van, ha valaki el akarja olvasni, könnyen megteheti. Lehet, hogy ez a gyávább-racionálisabb döntés, ám legyen. Rushdie azonban rám osztotta az ügyeletes gonosz szerepét, megtett az egyik démonjának.

Tovább a cikkre


 GÁRDONYI TITKOSÍRÁS2014-ben adták ki Gárdonyi titkosírással írt naplóinak első kötetét. Erről írt összefoglalót Hercsel Adél a HVG.HU-n

Kétségtelen, hogy az Egri csillagok, az Ida regénye és a Láthatatlan ember írója a magyar irodalom egyik legrejtélyesebb figurája. Már életében számos legenda, pletyka, furcsa híresztelés terjengett a „nőgyülölő” egri remetéről, aki buján virágzó, egzotikus állat- és növényfajokat rejtő kertjébe zárkózva folytatta sötét üzelmeit. A migrénes, magának való hobbikertész írót még saját fiai sem zavarhatták munka közben, előlük ugyanúgy takargatta munkáját, mint a publikumtól.


László János nem csupán a titkait féltő fantaszta, hanem a józan eszét vesztett, ópiumos-morfiumos lázálomban égő, éjszakai spiritiszta szeánszoknak hódoló Gárdonyi alakját vélte fölfedezni a titkosírással rögzített, számára zavaros szóhalmaznak tűnő műben.

TOVÁBB A CIKKRE


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.