USB 2017

 

ÍRÓNAK LENNI ÁLOM

ÍRÓNAK LENNI ÁLOM?

Tízből hat angol, ha tehetné, író lenne – derül ki a YouGov friss közvélemény-kutatásából, melyet 15 ezer ember bevonásával készítettek. A felmérés készítői több különböző foglalkozásról faggatták az embereket, és ezek közül a legtöbben (60%) az írói pályát találták vonzónak.
Tovább a teljes cikkre (Könyvesblog)
Tovább az eredeti cikkre

pablo neruda

AZ ÍRÓ, AKIT KIÁSTAK, AZTÁN ISMÉT ELTEMETTEK

Pablo Neruda, akinek 1970-ben ítélték oda a Nobel-díjat, prosztatarákban szenvedett. Hetvenedik születésnapjára, 1974-ben nyolc új kötetet tervezett kiadni, ám 1973. szeptember 23-án, néhány nappal Augusto Pinochet katonai rezsimjének hatalomra kerülése után meghalt. Maradványait 2013-ban exhumálták az után, hogy felmerült a gyanú, nem a betegsége, hanem mérgezés okozta halálát, ahogy azt 2011-ben egykori sofőrje állította. (Könyvesblog)
Tovább a teljes cikkre

 

dublineszk

2015.03.02.                                   KÖNYVAJÁNLÓ

Rekviem az irodalomért, ezért a nagyszerű, öreg kurváért

Enrique Vila-Matas, Spanyolország egyik legnépszerűbb regényírója és a Finnegans Rend alapító tagja bizony nagy fába vágta a fejszéjét… méghozzá a Gutenberg-galaxis aranykorának eltemetésébe. És nem csak a spanyol irodalom felett mondott gyászbeszédet, hanem az egész világirodalom felett! – Kemény kritika a könyvről, de most, amikor épp a legnagyobb szépirodalmi kiadó élén változások vannak, egészen abszurd, hátborzongató a Dublineszket olvasni, amit 1 éve épp a Magvető Kiadó adott ki.

A főszereplő Samuel Riba, egy becsődölt könyvkiadó közel 60 éves tulajdonosa, aki két éve felhagyott az alkoholizmussal és elvonási tünetei vannak. Egy hirtelen jött ötlet és egy korábbi álma miatt kitalálja, hogy Dublinba utazik és előadást tart az Ulyssesről, valamint a könyvnyomtatás végéről. Úgy érzi, titkos erők lökik Dublin felé és azt gondolja, hogy a megvilágosodás várja ott. Összeszedi az író barátait, majd elmennek a június 16-án megrendezett Bloomsdayre, a nap végén pedig a Glasnevini temetőben elbúcsúztatják a Gutenberg-galaxis aranykorát a „ma már a kihalás veszélyétől fenyegetett ősi faj leszármazottai”.


 

Magvető Morcsányi


Az egy négyzetméterre eső magvetős szerzők számának ritkán látható sűrűsége tegnap este a budapesti belvárosban egyszerre szólt a megbecsülésről (Morcsányi Géza) és a bizalomról (Nyáry Krisztián). A búcsúzó igazgató szemmel láthatóan megilletődve köszönte meg a jelenlevők támogatását, utódja pedig arról beszélt, hogy a Magvető elmúlt időszakát Morcsányi-korszakként fogja megőrizni az irodalomtörténeti emlékezet.

A rendezvényről egyedüli orgánumként a Litera.hu tudósít Valuska László fotóival.

Tovább a teljes cikkre


 

RIMBAUD TARZAN

Rimbaud, a legkalandosabb életű költőzseni 19 évesen felhagyott az írással és bejárta a világot. Írás utáni élete számos találgatásra ad okot.

Paterne Berrichon, aki Rimbaud nővérét feleségül véve megírta a költő életrajzát (noha személyesen sohasem találkozott vele), az állította, hogy Rimbaud az őserdőben rejtőzött el és az orángutánoktól leste el az alkalmazkodás titkát.

A részeg hajó költője, aki nem vetette meg az italt, feltehetően nagyra értékelte, hogy a távoli helyőrségben a gin fogyasztását nemhogy nem tiltották, hanem éppenséggel bátorították, hogy tartsák a morált a katonákban. Végül azonban csak két hétig maradt társaival: augusztus 15-én megszökött és egyenruhájának bojtját a kaszárnyában hagyta – azt jóval később el is árverezték a helyi árvaház javára.

Tovább a teljes cikkre

Tovább a Rimbaud életéből készült filmre


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.