• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2019.09.14. Kóborló bikák szarvasbőgés idején

2019.09.14. Kedves Barátaim! Nem állítom, hogy hasít a honlap, de tovább éledezik, így a vadkamerákat is újra bevetettem. Emlékeztek rá, tavaly október-novemberben rendszeresen kameráztam a területemet (ITT kezdtem). Két rövid videót a Youtubre-ra is felraktam.

Aztán megszakadt a kamerázás, mert hozzáláttam a terület átalakításához, ami inkább élőhelytérképezéssel összekötött élőhelyrekonstrukció volt, semmint birtokbavétel (erről is beszámoltam ITT).

A cél az volt, hogy az eddigieknél is többet adjak vissza a vadonnak,

első lépésben azonban a terület nagyrészét kaszálni kellett. Ez viszont azzal járt, hogy a vadak nagy része levonult a területről. Télen sem állítottam be a kamerákat, mert elsősorban az etetőre járó madarakra koncentráltam, más kérdés, hogy a tavalyi télen gyér volt a forgalom, és rövid időre sem alakult ki olyan helyzet, mint például 2018 tavaszán. Emlékeztek még a márciusi télre? – és arra a madártömegre, amely abban az időszakban a madáretetőkön húzta ki? (Videó erről ITT 🙂 ).

Tél végén pedig jött nálam és a honlap életében egy komolyabb szünet.

A tavalyi kamerázás során leginkább az lepett meg – s néha csalódott is voltam emiatt – hogy igen nehezen kerültek lencsevégre szarvasok, bikák pedig szinte egyáltalán nem. A legszebb felvételeket kamerázáson kívül, egy cserkelés során lőttem egy igen szép bikáról.

Amikor végre megszülettek az első felvételek szarvasokról, minden esetben tehenek, ünők és borjak jöttek-mentek az éjszakában, sehol egy bika.

Tavaly használtam vadkamerát életemben először. Az idén pedig először használok bőgés idején, vagyis a szarvasok, kiváltképp a bikák életének legintenzívebb időszakában. Ezúttal is a forrásoknál, a dagonyánál helyeztem ki az első kamerát (talán emlékezték még páran: a 20 törzsű égernél). Első körben fotózásra állítottam be a műszert és nem videóra. Két napra hagytam magára. Arra most nem térnék ki részletesen, hogy az ellenőrzésre Király Leventével, a Jégvágó szerkesztőjével mentem ( 🙂 🙂 )

Az első letöltés kellemes meglepetést hozott. Egyrészt értékelhető felvételek születtek már az első körben is, ráadásul ezúttal bikákat láthatunk, méghozzá rögtön négyet.

Utólag már azt mondom: nem csoda, hisz bőgés van, méghozzá szokatlanul intenzív bőgés, ehhez hasonlót talán csak egyszer tapasztaltam az utóbbi 20 évben. A dolgozószobámból néha 15 bikát is hallok egyszerre. De őszintén szólva, a felvételek letöltése előtt úgy gondoltam, hogy egy-egy bika beáll a bögőhelyre, és viszonylag keveset mozog. Az első felvételek viszont inkább arról tanúskodnak, hogy sok bika kóborol, igen élénk a jövés-menés, és ez nekünk kedvez.

De nézzük meg először ezeket a bikákat!

Elöljáróban csak annyit róluk – ha szabad így minősíteni őket – egyik sem igazán erős bika. Talán csak félig igaz, amit először gondoltam. Azok állnak be egy-egy helyre, akik erősebbek és már összetereltek maguknak egy háremet. A hoppon maradtak természetesen vándorolnak, szabadon futó teheneket vagy „rabolható” háremeket keresnek.


Fotó: Centauri és a vadkamera 🙂

  1. A fenti bika erős, robosztus öreg bika, de az agancs már gyenge. Nem tudom, mennyire volt erős fénykorában, de úgy tűnik, hogy az agancs a kora miatt vékonyka; ezt hívják a vadásznyelvben “visszarakásnak”. Sajnos elölről nem látjuk.

2. Középkorú bika, viszonylag szerény aganccsal, ráadásul a jobb oldali agancs felső szárai töröttek (el nem tudom képzelni, hogyan törhettek le). A korát illetően bizonytalan vagyok, lehet, hogy középkorban sincs még, akkor viszont – a töréseket leszámítva – egészen szép a fejdísz.

A következő bika voltaképp nem látszik, de nézzétek meg alaposan az alábbi három felvételt! 🙂 

3. bika. Az első képet a kamera azért lőtte, mert mozgást érzékelt, bár nem előtte mozgott valami, hanem a kamerát mozdították meg. Az első kép alsó harmadában felsejlik egy jókora állat gomolygó lehelete. A második jobb szélén felbukkan az agancs, sőt, valami kéreg féleség is. A titokzatos harmadik bika a képen nem látszik, de azért nem, mert épp a kamerát tartó ágon feni az agancsát (ez bevett szokás a bikáknál). A harmadik képen látszik, hogy bár a kamera megúszta sérülés nélkül, de már más pozícióba néz. Ennek következtében a negyedik bikából már szinte semmi sem látszik.

4. bika. Itt csak egy hátat látunk, ám a hát vonala ismét bikát sejtet. Itt azonban a kamera már kedvezőtlenebb szögből veszi a területet, ráadásul ez a bika sietősebb lehetett, és lehajtott fejjel, szaglászva haladt el a kamera előtt. 

Végül, erdei állatként felbukkanok én is, amint épp ellenőrzésre érkezem 🙂 🙂

Elnézve ezeket a képeket, eszembe jutott:

Milyen lehet egy ilyen kemény hierarchiában, egy ilyen farkastörvényeken alapuló rendszerben 3 éves, ivarérett, de még gyenge bikának lenni? Vagy kiöregedő bikának.

Ezt nyilván én sem tudom meg soha, de teszek egy kísérletet arra, hogy legalább részben, az irodalom eszközeivel, és persze a mi szemüvegünkön át, mégis kissé szarvasként tegyünk egy utazást a szarvasok világában, egyúttal tisztelegve Fekete István emléke előtt is, aki elsőként próbált meg a magyar irodalom berkeiben (és bennünk) kinyitni egy ilyen vadonra néző ablakot.

Következik tehát hamarosan – ha a technika ördöge mélyen aluszik, és nem tesz keresztbe nekünk megint – Bú, az ifjú szarvas története.

Addig is a legjobbakat mindenkinek! Cen’

Hozzászólásokhoz gördülj a lap aljára!


http://https://centauriweb.hu/archiv/termeszet/vadfigyelo-vadkamera/

http://https://centauriweb.hu/archiv/erdo-mezo-kert-es-vadon/tajfesteszet-otthon-1/

http://https://centauriweb.hu/archiv/erdo-mezo-kert-es-vadon/fasitas-es-tajfesteszet/

http://https://centauriweb.hu/archiv/erdo-mezo-kert-es-vadon/expedicio-otthon-fedezzuk-fel-kertunket-2/

http://https://centauriweb.hu/archiv/barangolo/fekete-istvan-levele-a-teli-berek-es-a-tundrak-nepe/

http://https://centauriweb.hu/archiv/barangolo/medve-utan-tusnadon-tusnadfurdo/

 

17 Comments:

  1. Már alig várom Bú, az ifjú szarvas történetét! 🙂
    És örülök, hogy visszatértél Cen’, jó téged újra olvasni!
    Remélem, még sokszor ennyi vadkamera felvételben gyönyörködhetünk majd a bőgés alatt, és azt is remélem, hogy sikerül majd becserkelned és lencsevégre kapnod jó pár szarvasbikát 🙂

  2. Ibolya Nagy

    Tudod mekkora öröm, amikor az ember szombat este 10 után idevetődik és talál egy friss Centauri-posztot? Mintha ott folytatódna, ahol tavaly novemberben abbahagytad. 🙂 Nagyszerű élmény egy ilyen szomorú hét után, Cen’. Hála érte. 🙂 Továbbra is a legjobbakat, Cen’, szép estét!
    (még a húsztörzsű égert is megnéztem újra, nagyon jó volt látni!)

  3. Szabó Edit

    Abban reménykedem, hogy Király Leventével egy, a nem túl távoli jövőben megjelenő könyv szerkesztéséről is beszélgettetek. 🙂
    Kíváncsian várom Bú történetét! Vajon a te ablakod hova nyílik, mit mutat meg majd nekünk?

  4. Nekem a vasárnapi első kávém esett nagyon jól, mert kortyolgatás közben nálad jártam. 🙂 Azon meg sem lapődöm, hogy a nagyvadak világában is ennyire otthon vagy, “visszarakás”. 🙂 Azt azért biztosra veszem, ugyan ismered a vadásznyelvet, de sosem lőttél semmilyen vadra, puskával, csak fotómasinával.
    Nem nagy vad, nagyon is apró, de itt mondom el neked, hogy az idén “kaptam” egy új füsti fecske családot, fiatalokat, kicsit szerencsétleneket, de életrevalókat. Még most repülget ki a 2. költés, bízom benne, hogy nem jön még pár napig nagyon zimankó, erősek lesznek a nagy úthoz.

    • Szabó Edit

      Cen’ puskával csak egészen kis vadra megy. Például egérre. 😉 🙂

      (Bocs’, Cen’, de az az egérvadászat annyira emlékezetes, hogy ezt nem tudtam kihagyni! 😐 )

    • szép és meleg heteket ígérnek, szóval joggal remélheted, hogy nem lesz gond. Az idén végre elég sok fecskét láttam, talán kicsit összekapták magukat. // A vadászathoz annyit: gyerekkoromban évekig járt a Nimród vadászújság, onnan ragadt rám pár dolog, de azért ez a terület olyan, amiben csak részben vagyok járatos. // Vadászni nem vadásztam még, ám van egy helyen a világban, ahol megtenném – szándékom szerint írok erről még 🙂

  5. Mégis ez már hasítás a javából…végre, kedves Cen 🙂 várom nagyon Bú történetét, sokunkkal együtt 🙂

    • órák kérdése, és érkezik Bú – ami pedig a hasítást illeti, ha én nem is, a bikák nagyon hasítanak, az biztos. Állati erős a bőgés az idén, s egyelőre egyre erősebb. A kamera meg odakünn figyel most is, s új felvételeket hoz majd megint 🙂

  6. Nagyné Ica

    Kívánom, hogy vadkamerás és egyéb területen is egy sokkal jobb időszakod legyen Cen’! … és az nekünk sokat jelent majd! 😊

  7. Marsovszki Viktória

    De nagyon jó újra belesni a portádra, Cen, venni a lelkesedésed, csodálatod…, töltődni megint, várni Bú történetét… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük