• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

Mitől fél Stephen King? – a félelemnepper

STEPHEN KING

A KOPORSÓ SZERETETÉVEL SZÜLETTEM

King 4-5 éves korában egy barátjával játszani indult. Egy óra elteltével sokkos állapotban, falfehéren tért haza, aznap már egy szót se szólt. Anyja csak később tudta meg, hogy King barátját a szeme láttára halálra gázolta egy vonat. (…) Vagy ha egy mélyebben húzódó indokot keresünk, ott van King apja, aki a szerző kétéves korában elment venni egy csomag cigarettát, és soha nem tért vissza…

Remek életrajzi összefoglaló Stephen King – ahogy az egyik barátom fordította: Király Pisti – életéről a Könyves Magazinban. Rusznyák Csaba cikke a Könyvesblog oldalán online is elérhető. Számos érdekes életrajzi adatot olvashatnak azok, akiket az érdekel, miféle indíttatások, gyermekkori élmények inspirálhatják a szerzőt.

A Tortúra fanatikus, őrült Annie-jét saját felháborodott rajongói ihlették, a Cujót azután írta meg, hogy rátámadt egy hatalmas bernáthegyi, a Ragyogás egy üres hotelbeli tartózkodása és az alkoholizmussal való harca nyomán született, az Állattemető ötlete pedig lánya macskájának elgázolásából, és a közeli állattemetőbe való elhantolásából származik. És akkor még nem is beszéltünk az Állj ki mellettemről, amiben két főszereplőt majdnem elgázol egy vonat.

Mitől fél egy félelemnepper?

Kingnek sosem volt szüksége különösebb ürügyre ahhoz, hogy leigya magát, de miután a Carrie-vel befutott, új motivációt talált a poháremelgetéshez: mivel a könyvet az alkohol bűvöletében írta, félt, hogy ha abbahagyja az ivást, elszáll az ihlet, többé nem lesz sikeres, és eltűnik a süllyesztőben. És majdnem igaza is lett: mikor a 80-as évek végén leszokott a piáról és a kábítószerről, egy ideig képtelen volt bármit is írni. Felesége segített neki, hogy visszaszokjon a szavak világába, mert félt, hogy egyébként visszaesik – az 1991-ben megjelent Hasznos holmik volt az első könyve, amit józanul írt meg.


Az hozzátartozik persze, mindig voltak bőven, akik táplálták a kétségeit. Az amerikai irodalmi elit egy része például kiakadt, amikor a National Book Award 2003-ban a szerintük komolyan vehetetlen és tehetségtelen Kingnek ítélte oda a Medal for Distinguished Contribution nevű, egész életműre szóló elismerést, amit előtte olyan írók kaptak meg, mint John Updike, Arthur Miller, Philip Roth vagy Ray Bradbury.

Tovább a teljes cikkre

 

http://https://centauriweb.hu/archiv/tallozo/tallozo-2015-2017/hogyan-lett-iro-gabriel-garcia-marquez/

http://https://centauriweb.hu/archiv/novellak/villanovellak/spiler-kazmer/

http://https://centauriweb.hu/archiv/dan-coolbirth-velemenye-jegvago/haldoklasrol-jegvago/

4 Comments:

  1. Ibolya Nagy

    A téma kapcsán eszembe jut Truman Capote – Hidegvérrel- kevés felkavaróbb könyvet olvastam, aztán évek múlva láttam a filmet (Capote), így valamit megértettem a film szenvtelen(?) kegyetlenségéből.

  2. Zilahi Lívia

    Három könyvet olvastam Stephen Kingtől- az első a Ragyogás volt, utána napokig szorongtam akkor azt gondoltam aki ilyent ír, az maga sem egészséges, különben honnan tudna a félelem így átjönni? Aztán a Cujo, meg a Carrie- na a Cujo után azt mondtam én többet nem olvasok semmit tőle, totál kiakadtam. Most sem a kedvencem, a könyvesboltban elkerülöm még a polcot is ahol a könyvei vannak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük