• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

89. Ünnepi Könyvhét – Aki nem írt, magára vessen

 
centauri könyvhét héber biblia

Fotó: Centauri

cen_logo_circleTöbb mint háromszáz új kötet jelenik meg a 89. Ünnepi Könyvhétre
Budapest, 2018. június 5., kedd (MTI)
Több mint háromszáz új kötet jelenik meg a csütörtökön kezdődő 89. Ünnepi Könyvhétre – mondta el Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke kedden Budapesten a rendezvényről tartott sajtótájékoztatón.
    Hozzáfűzte: az idei könyvhéten több mint 180 kiállító, valamint 76 magyarországi és 16 határon túli kiadó kínálata fog szerepelni. A dedikálások mellett könyvbemutatók, beszélgetések és zenés programok is várják az olvasókat.

Ha valaki az összes újdonságot megszeretné vásárolni, 960 ezer forintot kell a Vörösmarty téren hagynia. Az új könyvek átlagára mintegy 3100 forint, a legdrágább új kiadványt 8300, a legolcsóbbat 1400 forintért lehet megvásárolni

– hangsúlyozta Gál Ildikó, aki szerint a legtöbb kiadvánnyal, összesen 14 kötettel a Magvető Kiadó érkezik a Könyvhétre.
    A MKKE elnöke az idei kínálatból többek között a 25 éves Fedél nélkül folyóirat új szerzői antológiáját, Az elmúlásunk hamutartója című kiadványt, Götz Eszter Zalaváry Lajos építészről írott monográfiáját, valamint Péntek Orsolya a magyar fotó 150 évét bemutató albumát emelte ki.
    Gál Ildikó szerint a Könyvhét kínálatából látszódik, hogy újra divatos műfaj lett a vers, míg a gyerekkönyvek népszerűsége is töretlen. A gyerek- és ifjúsági irodalom elismerését jelenti az is, hogy az idei rendezvényt Berg Judit nyitja meg. A vidéki eseményeket Szekszárdon Szemere Gabriella, a MKKE alelnöke nyitja meg Grendel Lajossal és Totth Benedekkel közösen.
    Péterfy Gergely, a MKKE igazgatója kiemelte: az új kötetek között 59 verses- és 71 prózakötet, 25 esszégyűjtemény, 22 irodalomtudományi, 21 történelmi munka, 11 szociológiai és filozófiai munka, nyolc művészeti album, 52 gyerek- és ifjúsági könyv, valamint négy antológia van.
    Új kötettel jelentkezett mások mellett Marno János, Háy János, Tornai József, Térey János, Takács Zsuzsa, Rakovszky Zsuzsa, Döbrentei Kornél, Végh Attila, Bán Zsófia, Bartók Imre, Kontra Ferenc, Garaczi László, Kálmán Gábor, Szörényi László, Gergely Ágnes, Krusovszky Dénes, Szilasi László, Darvasi László, Tolnai Ottó, Alexa Károly, Heller Ágnes és Mezey Katalin is – hangsúlyozta Péterfy Gergely.
    A MKKE igazgatója szerint aktuális kiemelni azt is, hogy az olvasóközönségnek szabadságában áll eldöntenie, kivel dedikáltat, és kivel nem, kinek a könyvét vásárolja meg, és kiét nem.

“Aki nem írt, magára vessen, és akinek nem veszik a könyvét, az is” – tette hozzá Péterfy Gergely.


 

 
89. Ünnepi Könyvhét

MTI Fotó: Bruzák Noémi

A Vörösmarty tér nagyszínpadán szombaton este Grecsó Krisztián, Dés László és Dés András zenés irodalmi estje, míg vasárnap Závada Péter, Kemény Zsófi, Simon Márton, Boros Levente és Ratkóczy Huba műsora várja a közönséget. A Könyvhét minden napján “könyvsommelierek”, Nyáry Krisztián és Török András adnak személyes könyvválasztási tanácsokat a MKKE standjánál, ahol az érdeklődők a könyvekhez illő borok kiválasztásában is segítséget kaphatnak – mondta el Drevenka Edit, a Könyvhetet támogató Aegon Magyarország PR vezetője a sajtótájékoztatón.
    Hozzátette: a  Vörösmarty térre érkező külföldieket idegen nyelvű színpaddal várják, ahol a magyar irodalom fordításaival ismerkedhetnek.
    Új program a 47-es és 49-es vonalán közlekedő könyvvillamos is, amelyen szombaton és vasárnap délután írókkal, költőkkel lehet találkozni – emelte ki dr. Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV Zrt. Társasági Kapcsolatok Iroda vezetője.
    A Könyvhét idén szeretné külön megszólítani az olvasási nehézségekkel küzdő közönséget is. Diszlexiás, gyere ki! címmel állandó installáció lesz látható a Vörösmarty téren, valamint a nagyszínpadon beszélgetést rendeznek Dragomán György és a téma szakértői részvételével – hangsúlyozta Gyarmathy Éva szakpszichológus, aki kiemelte azt is: a diszlexiával kapcsolatban ma is sok a félreértés, hiszen a diszlexia nem azt jelenti, hogy valaki nem tud olvasni, a diszlexia az olvasás elsajátításának a zavara.
    A diszlexiások felnőttként is kicsit máshogy olvasnak, de olvasnak, sőt írnak is, számos kiemelkedő diszlexiás szerzőt ismerünk – fogalmazott Gyarmathy Éva.

 A Könyvhét alatt rendezik meg idén is a Margó Irodalmi Fesztivált a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM), ahol 65 program várja az érdeklődőket szerdától vasárnapig – mondta el Valuska László fesztiváligazgató.

    A Könyvhét kísérőrendezvényeként június 15-én a MKKE és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület közösen emlékezik meg a Kossuth Lajos utca 16. számnál arról, hogy 1944-ben az akkori Könyvnapon 120 zsidó származású magyar és 130 külföldi szerző művét zúzták be.
A teljes program többek között ITT is látható 🙂

 

http://https://centauriweb.hu/archiv/kotetek/jegvago-ujra-magveto-kiado-2018/

20 Comments:

  1. “Aki pedig nem veszi meg Cen’ újra kiadott Jégvágóját, az is magára vessen” – Péterfy után szabadon. 😉

  2. Ibolya Nagy

    Az új kötettel jelentkezők között szívesen olvastam volna Centauri nevét is. (persze nagyon örülök a Jégvágó új kiadásának és remélem, hogy még többen elolvassák majd)😊

  3. Ibolya Nagy

    Kedves Cen’, mi az a csoda kis kötet – arab, netán héber írással -, amit a fotón lapozol?🤔😊

    • Ez egy héber imakönyv. Bibliofil vagyok, vagyis a könyveket nemcsak olvasmányként, hanem tárgyként is erősen kedvelem – mutatok is a könyvhét alkalmából pár kedvencet 🙂

      • Ibolya Nagy

        Várom😇

      • marsovszki viktória

        Mélységesen megértelek, Cen! 🙂 Én még a könyvek illatát is igen kedvelem. Tanítványaim is rászoktak a könyv -szagolásra 🙂 Az akkor még dohos kis iskolai könyvtárunkba ezen szavakkal nyitottak be: -Ó, de isteni illat! 🙂 Nekünk az volt!
        Várom a kedvenc könyveidet, Cen!

        • marsovszki viktória

          Az imakönyvednek is itt érzem az orromban az illatát: Vaníliás-ódon illat. 🙂

          • No igen, a régi könyvek illata (avar és szivar) a bibiliofil számára ópium 🙂 Előhalásztam már néhány kedvencemet, és ahogy lapozgattam őket, épp arra gondoltam: sajnos az illatokat nem posztolhatom.

            • Ibolya Nagy

              Sebaj, Cen’, az illatukat nem lesz nehéz hozzáképzelni, a kis héber bibliáét már érzem is😊 azért külön köszönet, ha a kiadás évét is megadod. Azt gondolom, hogy ezeknek a régi csodáknak külön regényes története van. Kár, hogy nem vagyok író, ránéztem a kis héber bibliára és megihletett!😲☺️

            • marsovszki viktória

              Látom már fönt a könyveidet, de még nem tudom megállítani a képet, elsuhan. 🙂

  4. Szabó Edit

    Jó, hogy van egy ilyen ünnepe a könyveknek, ahol az ember bőséges kínálatból válogathat és találkozhat a szerzőkkel is. 🙂

    A könyvek ára azonban nem alacsony a jövedelmekhez képest, lássuk be. Sok évvel ezelőtt én ilyenkor mindig elmentem a Vörösmarty térre és minimum 3-4 kötettel jöttem el. Ma már nagyon megfontolom, hogy mit veszek meg – igaz, ebben a helyhiány is szerepet játszik. No meg, ugye, az ember nem csak a könyvhéten vásárol könyvet. 🙂

    • Aki már helyhiánnyal is küzd, boldog ember!

      • Szabó Edit

        🙂 🙂
        A polcok feltöltését már nagyon régen kezdtem, így aztán mostanra megteltek.
        Amikor elkészült a legújabb, falnyi méretű könyvespolc, megfogadtam, hogy az álló könyvsorok tetejére nem fektetek többé könyveket. Ezt a fogadalmamat – a helyhiányból adódóan – már megszegtem! 🙂

        • 🙂 🙂 Nálam is vannak fekvők – és dupla sorok

          • Szabó Edit

            Ó, dupla sorok nálam is vannak! Az szerencse, ha elég széles az a polc. 🙂
            Azon töprengtem, hogy egy könyvespolc esetén talán megbocsátható, ha nincs annyira rendben, ha egy kicsit zsúfolt. Mert ugye, mit tehet az ember lánya/fia, ha időnként jönnek új írók és új könyvek, amiknek feltétlenül ott kell lenniük a polcon! 🙂 🙂

  5. Teljesen könyvhét közeli az új Jégvágó, bárki láthatja 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük