Megmentené a fajok többségét, ha a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fokra korlátozódna

fehértó 12

Fotó: Centauri

cen_logo_circle2018. 05.18. KOMMENT: Ez a hír leginkább arról szól, hogy milyen jól jártunk volna, ha van elég eszünk. De mindenképp ajánlom figyelmetekbe az alábbi kutatási eredményeket, mert a számok rendkívül beszédesek – nagyon látványos, hogy egy első hallásra csekélynek tűnő változás is milyen drámai következményekkel jár. Nem majd, hanem most. Hisz már ebben vagyunk, és sajnos nagyon úgy tűnik, most már mérsékelni se igen tudjuk a folyamatokat – a hólabdát elindítottuk már, s most már csak azt nézzük, ahogy gurul és gurul, és egyre csak hízik. Nem azért osztok meg sok ilyen hírt, hogy bárkit lelombozzak, hanem azért, mert minden híreszteléssel szemben ez ma a legfontosabb, ami történik a világunkban. 

earth gif 2
London, 2018. május 18., péntek (MTI)
Megmentené a Földön élő növény- és állatfajok jelentős többségét a klímaváltozás hatásaitól, ha az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokban sikerülne korlátozni a Föld felmelegedését – hangsúlyozzák a Kelet-Angliai Egyetem kutatói.
    A Science című folyóiratban közzétett tanulmányukban a tudósok kimutatták, hogy a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott elsődleges cél megvalósulásával, a 1,5 Celsius-fokos felmelegedéssel elkerülhető lenne a 2 Celsius-fokos melegedés esetében a növényeket és az állatokat fenyegető kockázatok fele és a rovarokat veszélyeztető hatások kétharmada.
    Leginkább Dél-Afrikában, Amazóniában, Európában és Ausztráliában élő fajok javát szolgálná a felmelegedés korlátozása 1,5 Celsius-fokra.

    A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a rovarok esetében különösen fontos a kockázatok csökkentése, mivel ők létfontosságúak az ökoszisztémában, a termények és virágok beporzásában játszott szerepük miatt, miközben más állatok, madarak számára az élelmiszerlánc fontos tagjai.
 

A korábbi hasonló kutatások az iparosodás előtti időkhöz képest 2 Celsius-fokos felmelegedés hatásaira korlátozódtak, és a rovarokat nem is vizsgálták. A Kelet-Angliai Egyetem és az ausztráliai James Cook Egyetem kutatói mintegy 115 ezer fajt, köztük 31 ezer rovar-, 8000 madár-, 1700 emlős-, 1800 hüllő-, 1000 kétéltű- és 71 ezer növényfajt tanulmányoztak.

A maga nemében ez a legnagyobb szabású ilyen kutatás.

    “Azt akartuk megtudni, hogy a különböző klímaváltozási előrejelzések miként hatnak egyes térségekre, azok miként válnak klimatikusan alkalmatlanná az ott élő fajok számára. A biodiverzitásra leselkedő kockázatokat úgy mértük, hogy számba vettük azokat a fajokat, amelyek esetében már jelezték, hogy a klímaváltozás miatt földrajzi elterjedésük több mint felét elveszítik” – idézte Rachel Warren professzort, a tanulmány vezető szerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
    “Azt találtuk, hogy ha sikerül az iparosodás előtti időkhöz képest 1,5 Celsius-fokra korlátozni a felmelegedést, az hatalmas előnyökkel járna a biodiverzitásra, sokkal több előnnyel, mint a 2 Celsius-fokos korlátozás. A rovarok különösen érzékenyek a klímaváltozásra. 2 Celsius-fok esetében a 31 ezer általunk tanulmányozott faj 18 százaléka elveszítené földrajzi elterjedésének több mint felét. 1,5 Celsius-fok esetén ez 6 százalékra csökkenne” – magyarázta a kutató.
    A globális felmelegedés a jelen állás szerint 3 Celsius-fok felé tart, még akkor is, ha az országok teljesítik a szén-dioxid-kibocsátásuk vonatkozásában vállalt nemzetközi kötelezettségüket, ez esetben a rovarok mintegy fele fogja elveszíteni élőhelye felét – tette hozzá Warren.
MTI 2018. május 18., péntek 17:05

 
sivatagosodás

Ezt látva az Alföldön, csak eszembe jutott a felmelegedés és a sivatagosodás. Bár alig hinni, de a Kárpát-medence jelentős része sivatagosodásra kimondottan hajlamos terület 🙁 (Fotó: Centauri)

Európa kiszárad és kihűl?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.