Cinege & rizike (hálózatépítés itthon)

Bizonyos élőlények erősen kapcsolódnak egymáshoz. Így-úgy minden élő kapcsolatban áll a másikkal, ám vannak, akik egymás nélkül élni sem tudnak. Nemrégiben írtam arról, hogy a mellékhelységem ablakából búbos cinegét látni. Ő például a fenyvesekhez kötődik, én pedig nagyon kedvelem a fenyveseket épp úgy, mint a búbos cinegét. Többek között ezért, úgy 5-6 éve földlabdás lucfenyőket ültettem, egy helyen kört formáltam belőlük, gondolván: remek nyári „dolgozószobát” alakíthatok majd ki ott. Titokban azt reméltem, hogy idővel megjelennek azok a gombák is, melyek szintén a fenyőhöz kötődnek. Közülük az egyik igen gyakori, a környéken vannak „nénik”, akik szinte kizárólag azt szedik, nekem mégsem volt hozzá szerencsém soha. Mumusfajom – mert mindig kerestem, de sosem találtam. :-( Illetve egyszer belebotlottam 4-5 darabba, ennyi. Nemcsak ízletes, nemcsak egy “gombaszekta” szerveződik köré, hanem már a neve is aranyos: RIZIKE. A napokban voltak már jelei annak, hogy a kis fenyőkör lassan nagykorú lesz. Először láttam rajtuk egy szintén a fenyvesekhez kapcsolt madárfajt, a fenyvescinegét. Már akkor nagyon örültem, és úgy éreztem, íme: egy speciális élőhelyet hoztam létre, amit lassan felfedeznek a ritka, ám ehhez az élőhelyhez kapcsolt fajok. De hát az ember nem oszthat meg minden apró-cseprő örömöt, mert akkor álló nap az internet előtt ülne. Na de ma reggel, körbejárva a fenyőkört, mit láttam? Rizikét! Rizike nő a saját udvaromban. A saját kis fenyvesemben többet találtam ma hajnalban, mint eddig összesen. Életre kel egy HÁLÓZAT, amely új fajok tucatjait vonzza ide. Nem hittem volna, hogy ez ilyen jól működik. Ezzel el is dőlt: lucfenyőket kell még ültetnem, még tízet, húszat, százat. :-)
HOZZÁSZLÓÁSOK ÉS MÉG TÖBB KÉP ITT

ősz természet nature Centauri író writer author Magvető Kiadó irodalom regény könyv fotó madarak természet

Fotó: Centauri – Ezen a képen egy furcsa alakú óriás pöffeteg látható, szintén az udvarból :-)


3 Comments:

  1. A legjobb rántott gomba van belőle! A rizike nálunk elég megosztó gomba, férjem nem szereti enni, csak szedni. Szerencsémre a közelünkben van egy kis fenyves, így amikor minden körülmény megfelelő a gombáknak, akkor rengeteg rizike is van benne. Viszont Te nagyon szerencsés vagy, hogy saját háztájidban még óriás pöfi is van!

    • JÓ, hogy azt írod, “megosztó” gomba. Én eddig csak dicshimnuszokat hallottam róla, de amikor elkészítettem életem első rizikéjét, kicsit csalódtam. Bevallom. Pedig imádom a gombát :-) Nem tudom, volt valami nekem furcsa, kesernyés mellékíze (de abszolút fiatal, frissen szedett rizikét készítettem el). Lehet, egyszer még nekifutok, de első blikkre nem jött be annyira.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.