Feltámadó rigók

madarak madáretetés madárvédlem természetvédelem énekes rigó turdu philomelos song trush

Fotó: Centauri

és a mi feltámadásunk?
2013. március 14-én váratlanul, heves széllel, hatalmas hóval visszatért a tél. Sok szó esett azóta erről, ám viszonylag kevés arról, hogyan hatott ez az élővilágra. Március elejére sok vonuló ért vissza Európába. A hosszú úton elfáradt madarak nem tudtak megküzdeni a márciusi tél kihívásával. Aznap én is autóban ültem. Ezrével keresgéltek a legyengült énekes rigók az utak mentén. Viszonylag pontos menetrend szerint zajlik a madarak élete, ezért az anomáliák érzékenyen érinthetik őket. Ismerünk olyan fajokat, melyeket egy-egy szokatlanul zord tél végleg a padlóra küldött. Így például a hajdan tömeges fogoly ma az ország nagyobbik részéről kipusztult és ebben jelentős szerep jutott a rendkívül húzós 1929/30-as télnek is. Frissebb példa 2007 ősze, amikor a hirtelen lehűlés milliószám irtotta a fecskéket, és mivel a fecskék életkörülményei amúgy is évtizedek óta romlanak, könnyen előfordulhat, hogy 2007 a „kegyelemdöfés” éveként vonul be a fecskék történetébe.
A napokban készült képen egy énekes rigót láttok. Jellegzetes dala nélkül régen elképzelhetetlen volt az erdő. 2013 tavasza után viszont úgy eltűnt, mintha sosem élt volna itt. Erdőt nem ismerő ember alig értheti, milyen nyomasztó átélni, hogy először az elmúlt évtizedekben, de talán először az elmúlt pár száz évben, hiányzik a tavaszi zsongásból ezernyi rigó zsivaja. Olyan volt ez, mint Woodstock Janis Joplin és Jimi Hendrix nélkül. Mint a Rolling Stones Mick Jagger, a Beatles John Lennon nélkül.
2012-ben az udvaromban még 8-10 pár énekes rigó költött. 2013-ban egy sem! Mivel a havazás csaknem egész Európát érintette, máshonnan sem települhettek be énekes rigók, így aztán a 2014-es erdőkből is hiányoztak. Ez több volt már, mint fenyegető. 2015-ben végre találkoztam egy-egy párral, bár csak a tágabb környéken, s kezdtem hozzá szokni a hiányukhoz. 2016-ban jelentek meg nálam az elsők újra. Az idén viszont úgy tűnik, hogy a 4 éves mélyrepülésnek vége. Ha nem is annyi, mint 2013 előtt, de az idén már ott látom mindenütt és a ház körül ismét 6-8 hím énekel. Azt hiszem, kimondhatjuk: ez a rigó megmenekült. Egyelőre.
Egyrészt féktelenül örülök. Másrészt örülnék, ha ugyanez történne a cigánycsukkal is, aki szintén 2013 tavaszán roppant össze. És megtörténne azokkal a fajokkal is, akik évtizedek óta a fennmaradásért küzdenek. Örülnék, ha minden velünk élő faj megkapná az őt megillető tiszteletet és támogatást, annál is inkább, mert míg embertársaink tiszteletét és támogatását elvárjuk, szinte semmibe vesszük az állat- és növényfajokat, holott társunk minden faj, ha akarjuk, ha nem. Még ma sem egészen értett egymásrautaltságban élünk az utolsóval is, és míg ezt nem fogjuk fel egészen, nem leszünk képesek tartós jobbításra a saját köreinkben sem. Oly sok történelmi kísérlet és kudarc után beláthatnánk, hogy életminőségünket az méri a leginkább, hogy milyen a köröttünk élő további 30-40 millió faj életminősége. Míg évszázadokig úgy véltük, hogy esélyeink a többi faj esélyeivel fordítottan arányosak – vagyis minél inkább terjeszkedünk mások rovására, annál inkább egyfajta Kánaán közelébe kerülhetünk -, be kell látnunk, hogy esélyeink a többi faj esélyeivel egyenes arányban állnak. Fel kell ismerni, hogy amíg az egyetemes sokszínűség, az ökológiai diverzitás pontos mibenlétéről a többség mit sem tud, míg az énekes rigó éneke csak egy törpe kisebbségnek hiányzik, addig reménytelen vállalkozás a saját köreinkben a béke. Minden, ami a vadonban történik, a mi jövőnk előképe.
Örülök a rigók feltámadásának. Épp így örülnék, ha végre feltámadnánk mi is. Pontosan így örülnék, nem kevésbé, nem jobban. Egyenlőség van. Testvériség. Amíg bármiféle alá-fölérendeltségben hiszünk, addig alá-fölérendeltségek sokasága torzítja majd az ember életét is. Amíg a gólya, a forrásmoha, a szentjánosbogár nem válik teljes jogú polgárunkká, nem valósulhat meg a nagy álom, a mindenkit méltóságba helyező tartós demokrácia sem.
HOZZÁSZÓLÁSOK ÉS FACEBOOK ITT

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.