Evolúció most – a hasadó rigó

fekete rigó turdus merula birds evolúció biológia

Fotó: Centauri

Az evolúció „csak” egy elmélet, akkor is, ha mindent vele magyarázunk. Csak közvetlen bizonyítékaink vannak, közvetlen tapasztalásunk nincs, hisz senki sem követheti nyomon egy faj kialakulását. Vagy mégis?
Ezt a fészket az egyik tujámban találtam. Mielőtt bármit írnék, arra kérek mindenkit, ne fényképezzen fészekaljakat. A kotló madarat könnyű megzavarni, én is csak azért mertem fényképezni, mert naponta többször is centikre megyek el mellette, s csak 8-10 másodperc volt az egész. A fészekben a fekete rigó jellegzetes, gyönyörű tojásait látjátok.
Kevés madárfaj olyan ismert, mint ő, arról viszont kevesen tudnak, hogy talán a fekete rigó lesz az első közvetlen bizonyíték az evolúcióra. Szokták volt mondani, hogy városi (urbanizált) madár, ám nem is oly régen még másként éltek a fekete rigók: kizárólag erdőben. Ma már minden településen ott ugrálnak. Régen a fekete rigó tipikus vonuló madár volt, a városiak azonban úgy 40 éve felhagytak ezzel a szokással. Már csak az erdei rokonaik vonulnak. Mára a két társulat (szakszerűen: populáció) elvált egymástól. A városiak kihasználják már például azt is, hogy a világítás lehetővé teszi az éjjeli életmódot. Sok hím éjjel is énekel, sok pár éjjel is etet. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a városi rigók éneke is átalakult, hisz más frekvencián kell énekelniük, hogy a forgalom zajában is jól hallhatók maradjanak, ráadásul dallamviláguk is elkülönbözött. Így viszont ma már az erdei rigólányok nem értik a városi rigófiúk énekét. Mindezek mellett lassan genetikailag is elkülönülnek, már csak azért is, mert a természetes szelekció egészen másként működik a két területen. A városban az marad leginkább életben, akit nem üt el az autó, az erdőben az, aki „legyorsul” egy karvalyt. A folyamat lassú, de evolúciós léptékkel mérve viharos. Tán még én is megérem, hogy a szakterület tudósai (a taxonómusok) kimondják a fekete rigó két fajjá hasadását. Hogyan nevezik majd őket? Az egyik lesz a városi rigó a másik meg az erdei? – amint veréb is van kétféle: házi és mezei.
Bárhogy lesz is, hátborzongatóan szép, hogy a szemünk előtt zajlik le valami, ami eddig láthatatlan volt. A kertjeinkben, a parkjainkban. Ez persze nem egy könnyen érzékelhető változás, de épp ezért érdemes egy egész életen át a környezet legapróbb rezdüléseire is figyelni, hogy az egy emberöltőt kitöltő izgalmakból se maradjunk ki.
A legjobbakat, erdei és városi rigóknak és embereknek egyaránt

fekete rigó turdus merula birds evolúció biológia

Fotó: Centauri

Hozzászólások lezárva.