• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

Hülye minden természetimádó? – Bevezetés II.

őzgida vadak állatok kisállatok állatkölykök

Fotó: Centauri

A bevezető első részében egy jeles szerzőt megidézve („engem a természet egyszerűen nem érdekel”), volt, aki úgy vélte, ez a magamfajta számára arculcsapás. Azért az nem 🙂 – de meghökkentő kijelentés, az biztos. Más szerint miért is ne mondhatna ilyet bárki? Szerintem azonban attól függ, hogyan tekintünk az irodalomra. Én az univerzalitását keresem, az univerzalitás pedig nem operál érdektelenséggel. Ha valaminek nyitnia kell a tudaton, az épp az irodalom.

Mindnyájan keressük az okát annak, miért nem állíthatja ma senki: „Minden rendben”. Sok hibaforrást jelölünk meg, mindenki a maga szájíze szerint, de az egyik legsúlyosabb ok, hogy ma sem ismerjük a világot.

Vajon hány faj nevét tudnánk felírni egy lapra a velünk együtt élő 40 millióból? Nem hibáztatok senkit, aki 100-nál többet nem ismer, de kárhoztatok egy rendszert, s ezen belül joggal vizsgálom az irodalom felelősségét is. Mondják: attól félünk, azt nézzük le, amit-akit nem ismerünk. Így van. És ez a természetre is igaz. Ha azt gondolnánk, hogy az irodalom sosem fél, nem néz le, nem ignorál és nem rekeszt ki soha, amikor a természetről van szó, arra itt egy remek ellenpélda. Egy őszinte interjúrészlet Krasznahorkai Lászlótól (HVG):

„A természettel való kapcsolatom óriási változáson ment keresztül. Fiatalkoromban úgy véltem, a természet egy rendkívül ellenséges közeg az ember és valamennyi benne létező lény számára, maga a tiszta ellenségesség, ezért fölöttébb furcsállottam, hogy emberek önként keresik a kapcsolatot ezzel a fékezetlen természettel, hogy aztán boldogan andalogjanak benne. Egyszerűen hülyének tekintettem minden természetjárót. Óvatlannak, naivnak, a veszélyre vaknak, akiknek halvány fogalmuk sincs, hogy amit ők annyira szépnek és fennköltnek tartanak, az épp lesben áll, hogy eltörölje őket. Később, elsősorban kínai és japán hatásra, teljes fordulattal úgy gondoltam a természetre, és így találtam magam is szépnek egy-egy elemét, hogy hisz a természet a rejtély helyszíne, ahol maga az isteni mutatkozik meg. Végül ma már úgy gondolom, kizárólag a természet van, kizárólag és egyes-egyedül a természet valóságos, a mi érzékeinkkel adott valóság maga a természet, amelyen kívül nincsen semmi.”

Azt az utat, amit Krasznahorkai tett meg, előbb-utóbb kénytelen lesz megtenni az irodalom egésze is. Az EGYÜTT KÖNNYEBB címet azért választottam a következő hónapok új sorozatának, mert példáim segítségével azt szeretném bemutatni, hogy az élővilág sokkal inkább együttműködésalapú, semmint ellenséges.

A természet stratégiái sokkal inkább a hasznunkra lehetnének, mint a saját, esetleges, újra és újra kudarcot valló stratégiáink.

Hozzászólásokhoz gördíts a lap aljára 🙂


http://https://centauriweb.hu/archiv/fb-rovat/egyutt-konnyebb/bevezeto/

http://https://centauriweb.hu/archiv/erdo-mezo-kert-es-vadon/mitol-muvetlseg-muveltseg-avagy-ordito-lovak/

http://https://centauriweb.hu/archiv/szinnel-lelekkel/a-tudas-varazs/

http://https://centauriweb.hu/archiv/termeszet/

9 Comments:

  1. Az a fura, hogy az emberek egy része leszűkíti a természet fogalmát, egy erdei útra, vagy egy sziklás hegyoldal látványára, egy folyó kanyarra,……………… De még ez is jobb, mint aki csak egy lavinára, egy tornádóra, vagy rovar invázióra. Sőt, generáció nőtt fel, került ki még az egyetemekről is, (hülyeség ez nem generációs kérdés, sokkal nagyobb probléma) akik sem a természet., sem az irodalom “felszínét sem karcolgatják” .De azt azért tudják, hogy mikén dolgozik a Greenpeace, mert arról sok hír a szemük előtt van. Persze az utóbbi nem baj, de önmagában ez semmi.

    • Tényleg jó volna tudni, hogyan alakult így, és a műveltségnek miért nem része a természettudományokban való jártasság, legalábbis sokkal kevésbé, mint az ún. olvasottság – miért nem jelent az olvasottság sokrétű, sok tudományt is érintő tájékozottságot, miért és hogyan lett ez alapvetően emberközpontú humán jellegű műveltség. Egészen biztos vagyok abban, ha másfajta műveltség fogalmat-képet alkotunk, most nem lennénk ekkora szarban 🙂 Tovább megyek: egymással is sokkal inkább szót értenénk. Ez tuti. Na most megmondtam. A tutit. Mindegy. Előfordul. Akkor is: ebben rohadt biztos vagyok. 🙂 🙂 – ja és láttam ma 5-6000 nagy liliket, megjött a barázdabillegető, a bíbic meg a mezei pacsirta 🙂 és ez sokkal felér, főként, hogy tudom is, ettől függetlenül ma írtam is, sokat, fényképeztem is, sokat, nézek még egy filmet is, és olvasok irodalmat meg híreket is.

  2. Nagy Ibolya

    Hú, mekkora polemiaba keveredtem anno a fb-on e poszt kapcsán.

  3. Szabó Edit

    Van még egy! 🙂
    Mást kerestem – ezt találtam:

    https://www.facebook.com/centauriweb/posts/1681357605228316

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük