• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2018.03.14. 20.000 felhasználó, 1.000 hetente

Balaton

Fotó: Centauri és tsai. (tegnap délután)

 

ikonÍgértem nemrég, hogy szólok. A napokban a centauriweb felhasználóinak száma elhagyta a 20.000 főt. Főként a legutóbbi hónapban emelkedett a forgalom jelentősen. Ez persze nem azt jelenti, hogy ennyien látogatnak ide naponta, mert akkor ez az oldal volna az ország egyik legaktívabb oldala.

 

A legutóbbi héten 1000 ember járt itt, és ez a szám jelenleg igen meredeken emelkedik.

Ha megengeditek, hoznék pár számot még, némelyik biztosan érdekes lehet (s én szeretem a számokat is J )
A legtöbb felhasználó természetesen magyar (11.560), a második helyen az amerikaiak (1.800) állnak. Azon túl, hogy az internet népének igen jelentős része amerikai, ez talán annak is köszönhető, hogy van az oldalnak angol nyelvű verziója is (ITT). A városok között itthon természetesen Budapest viszi a prímet (5680). Nemzetközi viszonylatban, Budapest után a második egy orosz város (a Lada fővárosa), Samara 1030 felhasználóval. Ez vélhetően annak köszönhető, hogy Samara egyúttal az orosz űrkutatás központja is. Kiváltképp akkor érkeztek onnan sokan, amikor a világhálót is elborították a Proxima Centauri közelében felfedezett, talán életnek is otthont adó exo-bolygókról szóló hírek. Az űrkutatókat valószínűleg a Centauri név hozta ide. (Egy időben a nyitóoldalon oroszul üdvözöltem őket 🙂  tényleg!).

városok

A vidéki városok közül – nagy meglepetésemre – jó ideje és toronymagasan Kaposvár emelkedik ki (ennek hamarosan lesz még jelentősége!) 830 felhasználóval. Kaposvártól leszakadva, 240 körüli felhasználóval 5 város szinte azonos szinten áll (Szeged, Debrecen, Pécs, Zalaegerszeg, Székesfehérvár).
Két területen egészen meglepők az adatok a Facebook közönségéhez képest (utóbbiakat csak emlékezetből idézhetem).

A honlap közönsége meglepően fiatalos, a felhasználók 61%-a 35 év alatti.

A Facebook esetében ez kb. épp fordítva volt, vagyis a felhasználók 50-60% 35-55 év közötti volt. Nem ennyire markáns, de azért lényeges a különbség a nemek tekintetében is. Itt a látogatók 46%-a nő, 54% pedig férfi. A Facebookon ez szinte hajszálpontosan fordítva volt.

Mit néznek a legtöbben ezen az oldalon?

A nyitóoldal mindent visz, de ez nem meglepő, hisz a legtöbben azon keresztül lépnek be. 2018-ban a madarakkal kapcsolatos kérdések-vélemények (ITT) és a madáretetős fotók (ITT) oldala volt a legnépszerűbb. A cikkek közül az első helyezett a “Fake News és rémhírterjesztés a madárvilágban” (ITT), a második a “Mi vagyunk vendégek, nem a pacsirta” (ITT). Ha nemcsak 2018-at vesszük alapul, hanem a honlap teljes korábbi teljesítményét, írások közül a Jákob botja (ITT) oldalát látogatták meg a legtöbben.
Jellemző, hogy a közösségi hálózatokról érkezők 97%-a Facebookról érkezett 2018-ban, annak ellenére, hogy én már nem vagyok ott (vagyis az Fb-oldalam 7.000 követője és a 3.500 ismerős közül senkit sem irányíthattam ide). Ez hűen tükrözi, hogy nálunk mekkora a Facebook egyeduralma.

Nyilván a támogatásotoknak köszönhető,

hogy az én Fb-tevékenységem nélkül is a látogatók 32%-a érkezik ide közösségi oldalakról. A többség (43%) viszont célzottan, direkt erre az oldalra jön, közösségi oldal közvetítése vagy keresgélés nélkül. A keresőkön keresztül (zömmel Google) a látogatók 10%-a érkezik.
Sok szempontból talán az a legfontosabb adat, hogy milyen eszközről jelentkeznek be a legtöbben. Asztali számítógépről 54%, mobiltelefonról 41%, tabletről 5%. Itt a trend is fontos: a mobiltelefon aránya napról napra nő, ez pedig komoly gond, hisz az oldal jelentős része – egyelőre még – nem mobil-kompatibilis 🙁 Ez a legfontosabb és legnehezebben megoldható gond pillanatnyilag.
Abból a rettentő adathalomból, amit egy oldal analitikája kínál, nehéz kiszűrni a legfontosabb dolgokat, s főként nehéz bármiféle végkövetkeztetésre jutni, ám mégis megkockáztatom, hogy a fenti számoknál kevésbé száraz és egzakt módon úgy foglaljam össze a fentieket:

A Facebookon túl is van élet. 🙂 


 

pacsirta

 

19 Comments:

  1. Johann-Bajzát Orsolya

  2. Ibolya Nagy

    Szívből gratulálok, veled örülünk Cen’!😊

    • Szia, köszi! Szabó Edit kérdezte egyszer (nemrégiben), hogy mit lehet tudni erről az oldalról (mert ugye itt nem látja mindenki úgy, mint egy Fb-oldal esetén). Remélem, most elégedettséggel tölti el a válasz, és a válasz részletessége 🙂 🙂

  3. Szabó Edit

    😃
    Gratulálok, örülök és igen, elégedett vagyok a válasszal! 🙂 🙂 🙂

    Ugye, milyen beszédesek tudnak lenni a számok, mennyi mindent elmondanak?
    A 32%, ami a közösségi oldalakról történő ideérkezésekre vonatkozik, nagyon tetszik, mert ebben benne vannak a mi megosztásaink is. 🙂

    Az orosz invázióra emlékszem, jót viccelődtünk vele akkor. 😃

    (Csak egy aprócska észrevétel, Cen’: az oldal angol nyelvű változatára történő hivatkozás mögött nincs link.)

  4. ☺️☺️
    Aranyos statisztika ☺️☺️👍🏾

  5. Kisvágó Árpád

    Köszönet Neked! – és öröm nekem is.
    Erősen le vagyok maradva: ma olvastam ki a Jákob botját. Jack modorában szólva, ez egy k..va jó könyv! Nem tudom másként fokozni.
    Még sok sikert és hasonló léptéket!

    • Köszi, Árpád! Dolgozom már az új regényen is – azt hiszem veszek egy nagy levegőt, és hamarosan kirakok belőle egy részletet. Itt lesz olvasható először – nem publikáltam belőle még egy sort sem. 🙂

      • Ibolya Nagy

        Most már meg merem kérdezni Cen’, hogy mi van azzal a regényeddel, aminek a megjelenését először múlt év végére, aztán ’18 elejére ígérted? Várunk rá! Addig is örülnénk az új, a készülő könyv részletének!😊

      • Marsovszki Viktória

        Ne maradj sokáig nagy levegő nélkül, Cen! Kell az oxigén neked is, nekünk is! 🙂

  6. Nagyon szép számok, de félelmetes, hogy mennyi mindent tud rólunk az “internet”. 😀

    • Na igen, hát még a Facebook, és mennyi mindent tudnak rólunk a telefonjaink – ha jól tudom, minden sms-ünket tárolják valahol – például. “Szép új világ”

  7. Nagyné Ica

    Üdv Cen’!
    Szívből gratulálok a honlapodhoz, a látogatottságához és nem kevésbé az összeállított statisztikához. A poszt fotójával kapcsolatban csatlakozom Ibolyához. 🙂 …és természetesen várom az új regényrészletet! Van némi restanciám, melyet remélhetőleg a hosszú hétvégén pótolni tudok. Szép és kellemes időtöltést mindenkinek! 🙂
    PS: az orosz invázió emlékezetes 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük