• Slider
  • previous arrowprevious arrow
    next arrownext arrow
    Slider
  • Slider

2018.05.17 Elképesztő pusztításra bukkantam a Kis-Balatonnál

kisbalaton 1

Zölden, vegetációs időszakban lekaszabolt nyárfák fekszenek a Kis-Balatont övező mocsárban 🙁 (Fotó: Centauri)

cen_logo_circle2018.05.17.
Matula bácsi sírna, ha ezt látná. De az én szám is görbül erősen 🙁 Jól ismerem a Kis-Balatont és környékét, meg sem tudom mondani, hányszor jártam ott is, ahol a Zala folyó elhagyja a Kis-Balatont, s egy rövid szakasz után a Balatonba ömlik. Hozzászoktam, hogy a 76-os és 71-es út kereszteződésében hatalmas nyárfák tartanak árnyékot mindenütt.

Most ez megszűnt.

Mint azt egy helybélitől megtudtam, útépítés miatt vágták tarra a fákat, ez eddig – mondjuk – rendben is van. Az is, hogy a nyárfaerdő telepített, nem igazán természetes élőhely. De mégis: egyrészt két ökológiailag érzékeny terület találkozásáról beszélünk, arról a kicsi, de annál fontosabb területről, ahol a Balaton a Kis-Balatonhoz kapcsolódik. A brutális irtás egy része ráadásul védett terület, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik.

 
kisbalaton 3

Farakások többek között a 71-es és 76-os út találkozásánál is (Fotó: Centauri)

Értem, hogy az M7-est Zalaegerszeggel összekötő elkerülőt egyedül itt lehet átvinni, de az, hogy mindez vegetációs időszakban, a madarak költési idejének kellős közepén zajlik, sokkoló.

Zölden darabolták bele a hatalmas fákat a mocsárba.

Azokat a fákat, melyeken és amelyek alatt ilyenkor már fészkek vannak, tojások, fiókák. Siralmas látvány, kibukkant a fák takarásából minden műtárgy, mindenütt zölden száradt gallyak, tönkök, rönkök, olyan lett az egész, mint egy iparterület. A fakitermelés időszaka az erdészeti törvény szerint is szeptembertől március elejéig tart – semmiképp sem májusig! Ront a helyzeten az is, hogy a korán jött nagy melegek hatására a vegetáció május elejére fejlettebb állapotban volt a szokásosnál.
kisbalaton 12A törvény betűje ez: „A fakitermeléskor figyelemmel kell lenni a források védőterületére, a védett élő szervezetek élőhelyére, az élettelen természeti értékek védelmére, a tájképre, valamint az értékes emberi alkotások környezetére.”
Na, épp ez az, amiből ebben az esetben szinte semmi sem teljesül, ráadásul egy olyan helyen, mint a Kis-Balaton és Balaton találkozása. De van itt még egy ennél is nagyobb probléma, ám erről kicsit később, csak miután utánajártam az „illetékes hatóságoknál”.

 
kisbalaton 11a

A műholdképen gyönyörűen látni, hogy épp itt, ezen pár kilométeres szakaszon érintkezik a Balaton és a fokozottan védett Kis-Balaton; egyedül itt van egy kis vízzel-náddal övezett ökológiai folyosó a két terület között.

kisbalaton 7

A Zala folyóba döntött, lombos fűz még most is zöld. Megnézte valaki, hogy volt e rajta függőcinege-fészek? Merthogy ott bármelyik fűzfán lehet!!! (Fotó: Centauri)

kisbalaton 8

A zölden vágott fák tövében sok helyütt ott virágzik a védett mocsári nőszirom is (Fotó: Centauri)

kisbalaton 6

Kizárt, hogy ezekben a bokrosokban, fasorokban ne költött volna legalább 15-20 madárfaj 🙁 (Fotó: Centauri)

http://https://centauriweb.hu/archiv/legszebb-emlekeim/lukas-ladik/

 

 

 

10 Comments:

  1. Rettenetes, méltatlan, elkeserítő, lelketlen…emberi ténykedés

  2. Szabó Edit

    😢😢 Erre nincsenek szavak…
    Sajnos, ugyanez történik Budpesten is, elég csak a Városligetben körülnézni. 🙁

    Elképzelni sem tudom, hogy milyen jót lehet ebből kihozni, Cen’, de ha lehet, akkor drukkolok, hogy sikerüljön. 😮

  3. Johann-Bajzát Orsolya

    😱…..
    Az a baj,hogy én már egy ideje szóhoz sem jutok….
    Vagy,ha igen….abból meg sose sül ki semmijóse’….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük