2018.05.03. Hőség, napszúrás, prósza

cen_logo_circleMozgalmas hétvégém volt. Volt itt minden, prószaverseny, vendéglátás, kaszálás, napszúrás. Folytatódik, ami márciusban kezdődött: ilyen extrém időjárás nem volt még. A tavasz gyakorlatilag 3-4 hét volt csupán, szinte minden egyszerre virágzott, de épp csak élvezni kezdtem a tavasz pompás-friss színeit és levegőjét, máris beköszöntött a fullasztó nyár. Nem is akármilyen nyár. Tegnap árnyékban 29-30 fok volt, napon 46! Ennek megfelelően jöttek a viharok is. Én pedig, mivel bizonyos kerti munkákat muszáj volt elvégezni, és 46 fokos perzselő hőségben nem öltözhet be az ember tetőtől talpig, és a fülvédőre már nem fér fel a kalap, a fedetlen részeken pecsenyevörösre sültem, és bekaptam egy közepesen erős napszúrást is.

 
hajnal

Gabó, a fácánkakas az idén is az udvar környékén mozog (Fotó: Centauri – tavaly ilyenkor)

A napsugárzás intenzitására jellemző, hogy a széna nem zölden-sárgán szépen szárad, hanem órákon belül vörösre sül. Nem tudom még, hogy mindez milyen hatással lesz a növényekre. Egy biztos már: a környékbeli diófák szemlátomást erősen kínlódnak. Foghíjasan hajtanak ki, hatalmas ágak maradnak szárazon, de nem tudom, mi a valódi ok. Talán a márciusi télben elfagytak? Fagyási sérüléseket sok növény mutat, az én kertemben például a himalájai cédrusok és a babérmeggy is.

 
prósza

Prószaverseny :-) (Fotó: Centauri)

A kissé álomszerű hétvége egyik legemlékezetesebb eseménye a prószaverseny volt. Hárman készítettünk prószát (ahogy elnéztem, ádáz viták dúlnak a neten arról, hogy a prósza azonos-e tócsnival illetve a cicegével). Az alaptésztát aztán négy felé osztottuk, és hárman háromféleképpen fűszereztük. Mindenki kapott negyedórát egyedül a konyhában, hogy a titkos műveleteket végrehajtsa, hogy azután találgathassunk, ki mivel bolondította a tésztát, és eldöntsük, melyik a legjobb. Az enyém a második lett. Kicsi vörösborral, zöldfűszerekkel és gombával bolondítottam, de ahogy az első helyezett említette volt, a tésztákhoz nemigen passzol a vörös bor. Igaza lehet, mert egymástól függetlenül ő is borral vadította a tésztát, de chardonnay-t használt, a karakterét pedig metélőhagymával adta meg. A harmadik verzió cékla – zsálya – rozmaring vonalban gondolkodott. Finom volt, de talán egy kicsit túlegzotikus.
Az alaptészta:
Reszelt burgonya, némi liszt (épp csak annyi, hogy a tészta összeálljon és formázható legyen), tojás, só, őrölt bors, fokhagyma (ízlés szerint). Nagyon kevés olívaolajon, serpenyőben kisütve.
Jó játék, remek szórakozás és vacsora volt :-)
A következő napokban pedig igyekszem pótolni mindazt, ami a zsúfolt hétvége, a kerti munka, a hőség és a napszúrás miatt elmaradt. Addig is a legjobbakat! Üdv: Cen’

 
prósza 1

Prósza négyféleképp (Fotó: Centauri)

2018.04.26. Nils naplója a lúdlakból

15 Comments:

  1. Szabó Edit

    S mi lett a negyedik adag alaptésztával? Az versenyen kívül készült? :-)

    Én prószaként a kukoricaprószát ismerem, ami kukoricalisztből készül. Az én szülőfalumban görhének hívták.
    Amit itt a képeken látunk – nagyon jól néznek ki! -, az az én ismereteim szerint a tócsni (vagy tócsi, lapcsánka, röszti, stb). Bárhogyan is hívják, nagyon finom tud lenni. :-)

  2. Köretnek tökéletes ☺️☺️

  3. marsovszki viktória

    Nem hiszed el, Cen, de két hete tervezek holnapra tócsit. Egyszerű recept, semmiképpen sem kell bele vörösbor, csak ha nagyon OTT van a társaság. nálad. És te em vagy magadnál.: :) Nos, drága Cen, te ezt nagyon is jól tudod. A tócsi az tócsi,
    és semmi más, Esetleg lepcsánka. :) Csókollak benneteket szeretettl. utólag.

  4. marsovszki viktória

    Vissza kellett jönnöm, gyógyulást kívánni a napszúrásból.
    Remélem, most szundítasz egyet, Cen. :) NAGYOT.
    A napszűrás a legjobb altató, tapasztalatból mondom. :)

    • Azért nem mindig – ha nagyon fáj a fej, és a leégés miatt sokfelé erősen fáj a bőr is, akkor kicsit nehezebb, de az tény, hogy az alvás a legjobb gyógyír és a sok víz. :-) Megoldottam, jól vagyok :-)

  5. Ibolya Nagy

    Szép hétvégét, a legjobbakat Cen’!😊🌳🌳🌳 ( a kalapos ikont hiába is tenném ide)

  6. Hmm, nálunk a prósza kukoricalisztből készül. Teljesen más összetevőkkel, tejjel, vajjal, stb. Ja, és ahogy Szabó Edit írja, nevezik görhének is. :) Tócsni, lepcsánka, macok, ez a krumplis kis tésztácska. Én is sütök néha, fokhagymával, borssal ízesítem, és kapros tejföllel meglocsolva tálalom. :) Laktató étek, kívánja az innivalót maga után.

  7. Én elég ijesztőnek tartom ezt az időjárást, már a májusban beütő nyarat is, de a mostani áprilisit már nagyon. Csodálkozom, hogy erről nincs több hír, elemzés, hogy ezt így hogy?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.