Három az egyben – A Somló (2.)

háromazegyben

Fotó: Centauri

2017.10.20. Tegnapelőtt a Somló-hegy mediterrán részéről, a hegylábról mutattam képeket ITT, de említettem, hogy legalább három elkülöníthető szintből áll. Ha felkaptatunk a tetejére, váratlanul egy egészen más miliőbe csöppenünk. A mediterrán varázslat után egy sztyepp vár odafent ránk. A hegy teteje is két szintre tagolódik, de az alsó a szebb és izgalmasabb. Ennek pereméről nyílik a legszebb kilátás az ültetvényekre.

 
háromazegyben 2

Fotó: Centauri

Megpihenve a réten, biztonságérzés, kiállva a peremekre szabadságérzés lesz úrrá rajtunk. A hegyoldalból felszálló forró levegőn ragadozók és hollók keringenek egyre feljebb, a réten mindenütt virágok. Azt írtam: a Somló egy gyöngyszem, egy eltévedt hegy, s egyszersmind sziget is. Három az egyben. De unikális az is, hogy ilyen elenyésző távolságon belül három ennyire elkülönülő mikroklímát, hangulatot találjunk. A távolban a kontinentális síkság, a lábunknál a forró Mediterráneum, a fennsíkon sztyepp. Megint csak három az egyben. Annak való, aki szereti a komplex és tömény élményeket, az olyan metszéspontokat, ahol egymással ritkán találkozó adottságok ötvöződnek, ahhoz hasonlóan, ahogy távoli tájak drágakövei találkoznak egy nyakékben vagy koronában.

 
háromazegyben 1

Fotó: Centauri

háromazegyben 4

Fotó: Centauri

Az eltévedt hegy (A Somló)

2017 október – fotók októberből

2018.09.06. Ma reggel, itthon, szeptember – képekben

Rudolf és a néphit

 

 

2 Comments:

  1. Ibolya Nagy

    Erőt vett rajtam a mediterrán életérzés 😊, olyan nagyszerűen írtad le, hogy tényleg csak a juhfarkból hiányzik egy pohárral🥂😊

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.